Agressief lymfoom

B-grootcellig lymfoom
Vorm van lymfeklierkanker waarbij kwaadaardige lymfekliercellen, de klonale B- of T lymfocyten, een abnormale celgroei vertonen. Agressieve lymfomen presenteren zich meestal abrupt.

Afspraken

Hematologie

Symptomen

De meest voorkomende kenmerken van agressieve lymfomen zijn:

  • Lymfeklierzwelling, soms gevoelig
  • Algemenere klachten ("B"-symptomen):
    • Sterk nachtzweten
    • Onverklaarbare ernstige gewichtsafname
    • Koorts
    • Algemene malaise
    • Vermoeidheid
    • Jeuk
  • Klachten samenhangend met de plaats van het lymfoom:
    • Ademhalingsklachten bij klieren achter borstbeen of bij longen
    • Buikklachten bij lymfoom in abdomen

Behandelingen

U vindt hier een aantal mogelijke behandelingen voor deze aandoening. Na de diagnose kiest uw arts, samen met u en de andere artsen van het team, de beste oplossing voor u. Uw behandeling kan dus afwijken van de hieronder voorgestelde therapie(ën).

Onderzoeken en diagnose

Bij (vermoeden van) deze aandoening voeren we een of meerdere onderzoeken uit.

Biopsie bij radiologisch onderzoek

Stukje weefsel uit een orgaan of letsel wegnemen met een naald of mes. Dit stukje weefsel wordt daarna verder onderzocht.
Radiologie

Radiografie (RX)

Röntgenstralen of RX-stralen worden door bepaalde weefsels in het lichaam tegengehouden. Stralen die door het lichaam gaan, worden gebruikt om een beeld te maken van weefsels: het röntgenbeeld.

Echocardiografie

Veilig en pijnloos onderzoek om structurele afwijkingen van het hart op te sporen. Door met een stift over de borstkas te bewegen wordt het hart door middel van ultrasone (geluids)golven in beeld gebracht.
Radiologie

MR-scan (magnetische resonantie)

In het magneetveld van een MR wekken korte radiogolven signalen op in het lichaam. Een computer verwerkt de signaalintensiteiten tot allerlei doorsneden van de lichaamsregio.
Radiologie

CT-scan

Röntgenstralen genereren gedetailleerde dwarsdoorsneden van een lichaamsregio welke de computer omzet in beelden in andere ruimtelijke vlakken en in driedimensionale beelden.

FDG-PET/CT-scan

PET- en CT-scan waarbij een radioactief gemerkt suiker (FDG of fluorodeoxyglucose) wordt ingespoten om verschillende soorten aandoeningen, zoals kwaadaardige en infectieuze letsels, in beeld te brengen.
Pneumologie

Longfunctietesten

Reeks van testen om de functionele beperkingen van uw longen in kaart te brengen, zoals spirometrie, diffusie, arteriële punctie, 6 minuten wandeltest...

Klinische studies

Overzicht van klinische studies bij diffuus grootcellig B-cel lymfoom (DLBCL).

Bekijk de lijst met klinische studies

Onderzoek naar ongewone zeldzame lymfomen is nodig

Recente studies bij veelvoorkomende vormen van lymfeklierkanker hebben geleid tot nieuwe behandelingen met betere prognoses. Voor patiënten met ongewone, zeldzame lymfomen is die toekomst echter minder rooskleurig wegens gebrek aan onderzoek. Er is dus nood aan onderzoek om ook de prognose bij ongewone zeldzame vormen van lymfeklierkanker te verbeteren.

Steun onderzoek naar ongewone zeldzame lymfomen
Laatste aanpassing: 4 augustus 2022