Chemotherapie

Cytostatica
Chemotherapie is een behandeling met cytostatica of celremmende geneesmiddelen die de groei van kankercellen verhinderen of deze cellen vernietigen.

De start van een oncologische behandeling met chemotherapie roept allicht heel wat vragen op. Aan de hand van dit filmpje geven we jou graag een eerste algemeen beeld over wat de behandeling inhoudt en hoe de behandeling zal verlopen.

Starten met chemotherapie

Starten met chemotherapie

Soorten chemotherapie

Via onderstaande link vindt u tal van mogelijke behandelingen met chemotherapie. Welke behandeling voor u het meest aangewezen is, beslissen artsen van verschillende disciplines op basis van uw persoonlijk dossier én de huidige beschikbare wetenschappelijke kennis.

Afhankelijk van uw behandeling krijgt u 1 of meer soorten chemotherapie, op 1 of meerdere dagen. U zult van uw zorgverleners een overzicht krijgen van 1 periode of 1 cyclus van uw behandeling. 

Gidsen en dagboeken

PDF
Algemene gids bij je behandeling
PDF - 6.95 Mb (Andere talen:  EN / FR)
PDF
Dagboek nevenwerkingen (21 dagen)
PDF - 124.61 Kb (Andere talen:  EN / FR)
PDF

Infosessies en lezingen

Datum: 10 september 2024
Locatie: campus Gasthuisberg
In deze sessie komen voedingsrichtlijnen aan bod die nodig zijn ‘tijdens’ een kankerbehandeling en deze wijken vaak af van de preventieve adviezen of deze gegeven na therapie.
Datum: 14 september 2024
Locatie: Inloophuis Leuven
Ontdek de kracht van zelfvertrouwen - Wie er goed uitziet, voelt zich meestal ook beter. In deze workshop leren kankerpatiënten in een kleine groep de basisprincipes van een goede huidverzorging en make-up om zo eventuele nevenwerkingen van de behandeling enigszins op te vangen.
Datum: 17 september 2024
Locatie: Online via Microsoft Teams
In deze sessie wordt ingezoomd op geheugen- en concentratieproblemen als gevolg van kanker(behandeling) en worden vooral handvaten aangereikt om hiermee om te gaan.
Datum: 17 september 2024
Locatie: Bestralingsafdeling, campus Gasthuisberg
Rondleiding op de bestralingsafdeling met de mogelijkheid om een bestralingsbunker van binnenin te zien, aangevuld met meer informatie over de toestellen, soorten straling, immobilisatie, nevenwerkingen...
Datum: 19 september 2024
Locatie: zaal Brahms, campus Gasthuisberg
In deze sessie gaan we in op het ontstaan van de menopauze en de klachten die daardoor kunnen ontstaan. Er wordt advies aangereikt om met deze klachten om te gaan.
Laatste aanpassing: 7 mei 2024