Vrijwilligerswerk

Als vrijwilliger vervul je een eigen taak die een echte meerwaarde betekent voor de patiënt en familie of voor de dienst waarin je actief bent. Je helpt mee bepaalde aspecten van de zorg voor patiënten aangenamer te maken. Of je zorgt door kleine taken voor extra ondersteuning op een dienst.

Voorwaarden voor vrijwilligerswerk

  • Voldoe je aan deze basisvoorwaarden om vrijwilligerswerk te doen?

    • Je bent 18 jaar of ouder.
    • Je communiceert in het Nederlands. Voor sommige opdrachten is meertaligheid een pluspunt.
    • Je engageert je voor minstens één jaar.
    • Je engageert je 1x/week of 2x/maand enkele uren op een vast moment in de week.
    • Je houdt je aan de geldende regels m.b.t. handhygiëne en discretieplicht.
    • Je neemt regelmatig deel aan overlegmomenten met andere vrijwilligers.
    • Je kan zelfstandig werken (na een korte briefing door een personeelslid)

    7 keer ja? Super, dan horen we graag van jou welk type vrijwilligerswerk je graag bij ons zou doen. 

Wat voor vrijwilliger ben jij?

Klik op het profiel hieronder om meer te weten te komen over onze opdrachten en stel je kandidaat bij het profiel waar jij jezelf het meest in herkent. Als je meerdere profielen hebt waar jij je goed bij voelt, vermeld dat dan zeker op het kandidaatsformulier.

Je ontvangt patiënten en bezoekers en maakt hen wegwijs in het ziekenhuis. Je kiest voor de koffieronde in het ambulant centrum of patiënten onthalen in een van de vele wachtzalen.
Je bezorgt patiënten afleiding met een specifiek aanbod. Enkele concrete voorbeelden van waar je als dienstverlenende vrijwilliger terecht kan komen zijn: de bibliotheek, de krantenronde, het project 'Even uit de Kamer', het kapsalon, de pastorale dienst, de ziekenhuisschool...
Je gaat wekelijks op een vast moment naar een verpleegafdeling waaraan je je verbindt. Je brengt er rustig tijd door met de patiënten en gaat in op de noden die ze hebben: praten, een spel spelen, een korte wandeling maken ...
Je neemt een taak op die onrechtstreeks ten goede komt aan patiënten. Voorbeelden zijn het samenstellen van een infopakket, folders of tijdschriften in rekken leggen of het nakijken en gebruiksklaar maken van materiaal dat aan patiënten wordt uitgeleend.
Je engageert je om op een vast tijdsstip in de week aan een infodesk te staan op campus Gasthuisberg. Je kunt kiezen tussen de mynexuzhealthdesk of de infodesk palliatieve zorg.
In UZ Leuven zijn enkele vrijwilligers actief die een streelzachte massage geven aan patiënten. We willen graag dat aanbod verder uitbouwen en zoeken vrijwilligers die bereid zijn een opleiding te volgen bij vzw ’n Witte Roos om daarna in UZ Leuven aan de slag te gaan.

Adres

UZ Leuven campus Gasthuisberg
Sociaal werk - vrijwilligerswerk
Herestraat 49
3000 Leuven
Laatste aanpassing: 25 juli 2024