Investeren in onderzoek

Naast patiëntenzorg en opleiding is academisch onderzoek een kerntaak voor UZ Leuven. De nauwe band met de KU Leuven en de ligging van het ziekenhuis op de Health Sciences campus Gasthuisberg zorgen ervoor dat Leuven voor heel wat medische en biomedische onderzoeksdisciplines meespeelt op wereldniveau.
Investeren in onderzoek

Leuvense onderzoekers gaan biologisch botweefsel kweken op grote schaal

3 januari 2020
Onderzoekers zijn erin geslaagd organisch botweefsel te kweken op de manier waarop botweefsel bij een embryo ontstaat. "We verwachten de eerste levende implantaten via deze methode bij patiënten over vier jaar”.

Onderhoudsbehandeling voor eierstokkanker ook werkzaam bij andere patiëntgroepen

23 december 2019
Op 19 december werden er in The New England Journal of Medicine twee studies gepubliceerd waaraan prof. dr. Ignace Vergote, diensthoofd gynaecologie en verloskunde in UZ Leuven, meewerkte. Het gaat om twee fase 3-klinische studies naar het effect van een bestaande behandeling voor vergevorderde eierstokkanker.

Leuvens onderzoek ontrafelt hoe ziekenhuisbacterie hartklep infecteert

6 november 2019
Hartklepinfecties veroorzaakt door de ziekenhuisbacterie zijn extreem dodelijk: één op de drie patiënten overleeft deze infectie niet. KU Leuven-onderzoekers van het Centrum voor Moleculaire en Vasculaire Biologie kunnen nu verklaren hoe de ziekenhuisbacterie zich aan een hartklep vasthecht.

Marie Curie Award voor multitracer PET-MR-onderzoek naar ziekte van Alzheimer

25 oktober 2019
Op het jaarlijks congres van de European Association for Nuclear Medicine in Barcelona ontvingen dr. Heleen Vanhaute en dr. Jenny Ceccarini, onder het toezien van meer dan 6.000 deelnemers, de prestigieuze Marie Curie award voor beste wetenschappelijke bijdrage van het jaar.

Genetische NIPT-test toont aan of moeder draagster is van ziekte van Duchenne

4 september 2019
Uit een studie van het centrum voor menselijke erfelijkheid Leuven blijkt voor het eerst dat de niet-invasieve prenatale test (NIPT) ook afwijkingen gelinkt aan de spierziekte van Duchenne in het DNA van de moeder kan aantonen.

Bloedtest detecteert afstoting door antistoffen na niertransplantatie

30 juli 2019
In een multicentrische Europese studie onder leiding van Leuvense nefrologen vonden onderzoekers een nieuwe biomerker die op een veel vroeger tijdstip en met een eenvoudige bloedtest kan aantonen welke patiënten afstotingsverschijnselen door antistoffen hebben na een niertansplantatie.

Health Sciences campus

In het hart van Europa, aan de rand van de eeuwenoude universiteitsstad Leuven, ligt de Health Sciences campus Gasthuisberg. Op een domein van 75 hectare ontwikkelde zich een van Europa’s grootste centra voor geneeskunde, biomedisch onderzoek en opleiding.

De Health Sciences campus is meer dan een verzameling gebouwen op dezelfde locatie: hier werken wetenschappers en artsen, onderzoekers en verpleegkundigen, studenten en docenten samen aan innovatieve gezondheidszorg. Wetenschap, patiëntenzorg, onderwijs en ondernemerschap vinden en versterken elkaar dankzij een inspirerende kruisbestuiving.

Spil van de Health Sciences campus zijn twee partners die elke dag opnieuw de uitdaging aangaan om ziektes beter te doorgronden en patiënten de best mogelijke zorg te geven.

UZ Leuven

UZ Leuven is een hooggespecialiseerd universitair ziekenhuis. Met bijna 10 000 medewerkers is het het grootste en op vele vlakken het meest toonaangevende universitaire ziekenhuis van België.

Groep Biomedische Wetenschappen KU Leuven

De Groep Biomedische Wetenschappen KU Leuven telt duizenden onderzoekers die een prominente rol spelen op het vlak van basisonderzoek en toegepast onderzoek, zowel op nationaal als op internationaal niveau.

Kruisbestuiving tussen klinische praktijk en onderzoek

Internationale wetenschappers en artsen kiezen ervoor om in Leuven te werken: het is uniek dat ziekenhuis en onderzoekslaboratoria zo dicht bij elkaar liggen en met elkaar verweven zijn.

Het klinisch onderzoek laat zich inspireren door het basisonderzoek en omgekeerd. Het ziekenhuis als inspiratiebron, leverancier van bloed- en weefselstalen of als toetssteen is een belangrijke meerwaarde voor een wetenschapper. Voor de arts is de knowhow van een basisonderzoeker goud waard: hij kan rekenen op onderbouwde wetenschappelijke steun in de zoektocht naar de best mogelijke behandeling voor hun patiënten.

De concentratie van expertise, kennis en onderzoek op één plaats, maakt van de Health Sciences campus een innovation community die uitstraalt op de omgeving. Onderzoekers van de Groep Biomedische Wetenschappen dragen bij tot de resultaten van prestigieuze onderzoeksinstellingen die ook op deze campus gevestigd zijn, zoals het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en het Rega Institute for Medical Research, wereldleider op het vlak van infectieziekten en immunologie.