Investeren in onderzoek

Naast patiëntenzorg en opleiding is academisch onderzoek een kerntaak voor UZ Leuven. De nauwe band met de KU Leuven en de ligging van het ziekenhuis op de Health Sciences campus Gasthuisberg zorgen ervoor dat Leuven voor heel wat medische en biomedische onderzoeksdisciplines meespeelt op wereldniveau.
Investeren in onderzoek
27 april 2023
Genetisch en immunologisch onderzoek bij een patiënt met een ongekende ontstekingsziekte op volwassen leeftijd leverde een unieke inkijk in het ontstaan van dergelijke aandoeningen. De bevindingen waren de start van een succesvol opstarten van gerichte therapie bij de patiënt.
9 maart 2023
Leuvense onderzoekers werkten mee aan een gloednieuwe gamma-secretase inhibitor voor zeldzame bindweefseltumoren. "Het is de eerste keer dat we met overtuigende wetenschappelijke evidentie een geneesmiddel tegen agressieve desmoïdtumoren vonden."
2 februari 2023
Het toonaangevende European Heart Journal selecteert jaarlijks de top 10 beste wetenschappelijke publicaties die het afgelopen jaar binnen de cardiologie verschenen. Dit jaar bevat die top 10 twee papers waaraan artsen van UZ Leuven meewerkten: prof. dr. Lucas Van Aelst en Prof. dr. Christophe Vandenbriele.
10 juni 2021
Bij patiënten met een verminderde immuniteit door intensieve chemotherapie kan de antibioticabehandeling op een veilige manier ingekort worden. Dat toonden onderzoekers van UZ Leuven en het Erasmisch Medisch Centrum in Rotterdam aan in een studie over de aanpak van neutropene koorts.
3 juli 2020
Het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen maakte de namen bekend van onderzoekers die een fundamenteel klinisch mandaat krijgen. Zowel bij de nieuwe mandaten als bij de mandaten die verlengd werden, scoren de Leuvense onderzoekers van UZ Leuven/KU Leuven goed.
5 juni 2020
In UZ Leuven loopt een van de eerste Europese grootschalige onderzoeken naar de micro-organismen die leven op ons oogoppervlak. De onderzoekers hopen meer inzicht te krijgen in specifieke oogaandoeningen.

Health Sciences campus

In het hart van Europa, aan de rand van de eeuwenoude universiteitsstad Leuven, ligt de Health Sciences campus Gasthuisberg. Op een domein van 75 hectare ontwikkelde zich een van Europa’s grootste centra voor geneeskunde, biomedisch onderzoek en opleiding.

De Health Sciences campus is meer dan een verzameling gebouwen op dezelfde locatie: hier werken wetenschappers en artsen, onderzoekers en verpleegkundigen, studenten en docenten samen aan innovatieve gezondheidszorg. Wetenschap, patiëntenzorg, onderwijs en ondernemerschap vinden en versterken elkaar dankzij een inspirerende kruisbestuiving.

 

Spil van de Health Sciences campus zijn twee partners die elke dag opnieuw de uitdaging aangaan om ziektes beter te doorgronden en patiënten de best mogelijke zorg te geven.

UZ Leuven

UZ Leuven is een hooggespecialiseerd universitair ziekenhuis. Met bijna 10 000 medewerkers is het het grootste en op vele vlakken het meest toonaangevende universitaire ziekenhuis van België.

Groep Biomedische Wetenschappen KU Leuven

De Groep Biomedische Wetenschappen KU Leuven telt duizenden onderzoekers die een prominente rol spelen op het vlak van basisonderzoek en toegepast onderzoek, zowel op nationaal als op internationaal niveau.

Kruisbestuiving tussen klinische praktijk en onderzoek

Internationale wetenschappers en artsen kiezen ervoor om in Leuven te werken: het is uniek dat ziekenhuis en onderzoekslaboratoria zo dicht bij elkaar liggen en met elkaar verweven zijn.

Het klinisch onderzoek laat zich inspireren door het basisonderzoek en omgekeerd. Het ziekenhuis als inspiratiebron, leverancier van bloed- en weefselstalen of als toetssteen is een belangrijke meerwaarde voor een wetenschapper. Voor de arts is de knowhow van een basisonderzoeker goud waard: hij kan rekenen op onderbouwde wetenschappelijke steun in de zoektocht naar de best mogelijke behandeling voor hun patiënten.

De concentratie van expertise, kennis en onderzoek op één plaats, maakt van de Health Sciences campus een innovation community die uitstraalt op de omgeving. Onderzoekers van de Groep Biomedische Wetenschappen dragen bij tot de resultaten van prestigieuze onderzoeksinstellingen die ook op deze campus gevestigd zijn, zoals het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en het Rega Institute for Medical Research, wereldleider op het vlak van infectieziekten en immunologie.

Laatste aanpassing: 2 juni 2023