Hygiëne bij afkolven

Een goede hand- en borsthygiëne is belangrijk om te voorkomen dat er bacteriën in de moedermelk terechtkomen. Volg de richtlijnen om te zorgen dat er zo weinig mogelijk micro-organismen tijdens het afkolven in de moedermelk terechtkomen
Op deze pagina

Handhygiëne

Vuile handen, maar ook ogenschijnlijk propere handen, kunnen vele micro-organismen dragen, vooral bacteriën. Die mogen zeker niet in de moedermelk terechtkomen.

Vóór u het materiaal klaarzet en gaat afkolven, moet u daarom de handen grondig wassen. Zo verwijdert u voor negentig procent de aanwezige micro-organismen op uw handen. De richtlijnen voor het wassen van de handen vindt u terug in de badkamer. Lees ze en volg ze op!

Gebruik steeds stromend water, vloeibare zeep en papieren handdoekjes uit de handdoekdispenser.

Als u in bed moet blijven, wordt het wassen vervangen door het ontsmetten van de handen. Neem een ruime hoeveelheid Alcogel® (beschikbaar bij elk afkolftoestel) in uw handpalm, wrijf uw handen hiermee grondig in en laat ze drogen aan de lucht.

Borsthygiëne

Op een gezonde huid bevinden zich veel bacteriën. Die zijn ook aanwezig rond de tepel en het tepelhof. Het is de bedoeling dat zo weinig mogelijk van deze micro-organismen tijdens het afkolven in de moedermelk terechtkomen. De borsten worden dagelijks gewassen met stromend water (geen zeep). Vóór elke afkolfbeurt reinigt u tepel en tepelhof op de volgende manier.

  • Neem een papieren zakdoekje, een stuk keukenrol of een zuiver washandje.
  • Bevochtig dit onder stromend water.
  • Wrijf hiermee tepel en tepelhof schoon.
  • Neem een nieuw papieren handdoekje om af te drogen.

Herhaal deze werkwijze voor de andere borst.

Neem per afkolfbeurt telkens zuiver materiaal.

Laatste aanpassing: 23 januari 2023