Materiaal voor elektrisch afkolven in het ziekenhuis

Voor het afkolven van moedermelk maakt u gebruik van de Medela-borstpomp, een afkolfset en melkflesjes voor eenmalig gebruik. Bij opname krijgt u ook een pak borstkompressen.

Afkolfapparaat

Voor het afkolven van moedermelk maakt u gebruik van de Medela-borstpomp. De zuigcyclus kan individueel worden ingesteld en maakt zowel een- als tweezijdig afkolven mogelijk. Verwijder na elke afkolfbeurt de stekker uit de muur. Zo spaart u de adapter.

Afkolfset

Zodra u met afkolven start, krijgt u een afkolfset. Belangrijk  hierbij is dat u de juiste maat, aangepast aan uw tepel, gebruikt. De vroedvrouw kan u hierbij helpen.

In het ziekenhuis gebruikt u bij elke afkolfbeurt een nieuwe set. Om besmetting van de moedermelk door het gebruik van besmet materiaal te voorkomen, wordt al het materiaal dat in contact kwam met de moedermelk na gebruik onmiddellijk in de afvalzak geworpen.

Melkflesje

De moedermelk wordt opgevangen in een plastic melkflesje voor eenmalig gebruik. Dagelijks krijgt u de nodige flesjes en etiketten om de flesjes te identificeren. Merk elk flesje met de naam en voornaam van uw baby en met een sticker ‘colostrum’ (enkel de eerste 96 uren na de bevalling).

Borstkompressen

Bij opname krijgt u één pak borstkompressen. Omdat micro-organismen goed groeien in een warm en vochtig milieu is het belangrijk dat de tepels proper en droog blijven. Vervang daarom de borstkompressen na elke afkolfbeurt en bij melkverlies ook tussen de voedingen in.

Laatste aanpassing: 24 januari 2020