Borstvoeding

Borstvoeding geven, geeft uw baby de best mogelijke start. Maar ook als moeder zijn er heel wat voordelen verbonden aan borstvoeding geven. Voor extra ondersteuning kunt u terecht bij de borstvoedingsraadpleging, een zelfstandige lactatiekundige of borstvoedingsorganisaties.

Borstvoeding geven - infosessie

Infosessie over borstvoeding door de vroedvrouw

Voordelen van borstvoeding

Borstvoeding geven biedt tal van voordelen voor uw baby en uzelf. Lees hoe u uw baby de beste start geeft.

Wanneer en hoe vaak moet ik mijn baby aanleggen voor borstvoeding?

U legt de baby aan de borst zo vaak en zolang hij er om vraagt. Dit bevordert de melkproductie en geeft de baby de nodige voedingsstoffen. Zorg dat uw kindje de eerste paar dagen minstens acht à twaalf voedingen per dag krijgt.

Hoe leg ik mijn baby het beste aan voor borstvoeding?

Tips om uw baby zo goed mogelijk aan te leggen om borstvoeding te geven.

Hoe pijnlijke of gekwetste tepels vermijden?

Tepels kunt u tijdens de zwangerschap nauwelijks voorbereiden op het zware werk na de bevalling. Daarom zijn gevoelige tot licht pijnlijke tepels in het begin van de borstvoeding normaal. Om kloven te voorkomen zijn er naast een goede aanlegtechniek nog een paar handige tips.

Hoe weet ik of mijn baby genoeg heeft gedronken tijdens de borstvoeding?

Uw baby mag zo lang en zo vaak drinken als hij of zij zelf wil. Als u de eerste dagen zo’n acht tot twaalf voedingen per dag geeft en uw baby goed drinkt, heeft uw baby waarschijnlijk genoeg.

Mag mijn baby een fopspeen krijgen als ik borstvoeding geef?

Het geven van een fopspeen tijdens de eerste week en tijdens groeispurten raden we af.

Krampen, verstopping of diarree bij borstvoeding

Meestal zijn deze krampen van voorbijgaande aard. Borstvoedingsstoelgang is heel variabel. Sommige baby’s hebben een ontlasting na elke voeding, terwijl anderen maar één ontlasting om de drie of vijf dagen hebben.

Afkolven

Als uw baby niet kunt of mag aanleggen en u toch borstvoeding wilt geven, zult u tijdelijk moeten kiezen voor afkolven. Dat kan met de hand of elektrisch.

Ondersteuning bij borstvoeding

Vragen of problemen? Voor extra ondersteuning kunt u terecht bij de borstvoedingsraadpleging, een zelfstandige lactatiekundige of borstvoedingsorganisaties.

10 vuistregels voor het slagen van borstvoeding

Wij volgen de tien vuistregels voor het slagen van borstvoeding van de Wereldgezondheidsorganisatie en Unicef op om elke baby de best mogelijke start te geven.

Hongersignalen bij de baby

Let op de signalen van uw baby om te kijken of hij hongerig is en krijg uw kindje gekalmeerd door te praten, knuffelen, aaien en huid-huidcontact.

Borstvoeding en werken? Ja, dat kan!

Borstvoeding en werken zijn goed te combineren. Het is wel belangrijk om ruim op voorhand alles te plannen en jezelf goed te informeren om deze combinatie gemakkelijker te maken.
Laatste aanpassing: 26 september 2023