Wanneer en hoe vaak moet ik mijn baby aanleggen voor borstvoeding?

U legt de baby aan de borst zo vaak en zolang hij er om vraagt. Dit bevordert de melkproductie en geeft de baby de nodige voedingsstoffen. Zorg dat uw kindje de eerste paar dagen minstens acht à twaalf voedingen per dag krijgt.

Huid-huidcontact meteen na de bevalling

Zodra de baby geboren is, wordt deze op de buik van de mama gelegd. Om het huid-huidcontact te bevorderen, blijft uw kindje daar zo lang mogelijk liggen.

Tijdens dit eerste ‘knuffeluurtje’, maakt u beiden intensief kennis met de baby en wordt de eerste borstvoeding gegeven.

'Colostrum' of 'de eerste melk'

De eerste melk, het ‘colostrum’, is heel belangrijk voor uw baby. Het bevat enorm veel energierijke voedingsstoffen en zorgt ervoor dat het darmstelsel van uw baby wordt klaargemaakt voor het leven buiten de baarmoeder. Het is ook bewezen dat baby’s die vlak na de bevalling borstvoeding krijgen, minder last krijgen van ‘geel zien’ en langere, succesvolle borstvoedingsperiodes kennen.

Afkolven van het colostrum

Als de eerste voeding niet lukt, zal het colostrum manueel afgekolfd worden en via een lepeltje aan uw baby gegeven worden.

De eerste dag aanleggen

Leg uw baby aan telkens hij even wakker is, maar laat hem tussendoor rusten. Maak van die gelegenheden gebruik om ook zelf wat te rusten

Frequentie

U legt de baby aan de borst zo vaak en zolang hij er om vraagt. Dit bevordert de melkproductie en geeft de baby de nodige voedingsstoffen.

Zorg dat uw kindje de eerste paar dagen minstens acht à twaalf voedingen per dag krijgt. De vroedvrouw zal samen met u controleren of uw baby voldoende voeding krijgt.

De groeispurt

Rond twee weken, zes weken en drie maanden kunt u merken dat uw baby een groeispurt doormaakt. Uw kindje is dan onrustiger, huilt vaker en wil meer voedingen. Om uw melkproductie dan aan te passen aan de vraag van uw kindje, neemt u best extra rust en legt u de baby vaker aan. Na een dag of twee zal uw kindje weer tevreden zijn.

Laatste aanpassing: 25 augustus 2021