Maak een afspraak

Werking cochleair implantaat?

Wanneer de haarcellen in het slakkenhuis (cochlea) van het binnenoor beschadigd zijn, kan een cochleair implantaat (CI) rechtstreeks de gehoorzenuw stimuleren.

Inwendig en uitwendig deel

Een CI bestaat uit een inwendig en een uitwendig deel die bij elkaar worden gehouden door magneten.

  • De microfoon van het uitwendig deel vangt het geluid uit de omgeving op en stuurt het door naar de spraakprocessor. Daar gebeurt de analyse en de verwerking van het geluid tot een code. Die code wordt van het uitwendig deel naar het inwendig deel gestuurd.
  • In de inwendige chip wordt bepaald welke elektroden in het slakkenhuis worden gestimuleerd. Die elektrische pulsen stimuleren de gehoorzenuw, die het signaal doorstuurt naar de hersenen. Het signaal wordt daar herkend als geluid.

Cochleair implant

Terugbetaling cochleair implantaat

Wie komt er in aanmerking voor een terugbetaling van een cochleaire implant?

  • Kinderen en volwassenen met een ernstig gehoorverlies aan beide oren, die onvoldoende geholpen zijn met een klassiek gehoorapparaat.
  • Het gehoorverlies moet minstens 85 dBHL (decibels hearing level) zijn en het verstaan van spraak met een klassiek gehoorapparaat mag niet meer dan 30 procent bedragen.
  • Omdat de elektrische signalen rechtstreeks worden doorgegeven aan de gehoorzenuw, moet die gehoorzenuw intact en stimuleerbaar zijn.
  • Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen in aanmerking komen voor een cochleair implantaat aan beide oren.

Wat gebeurt er voor, tijdens en na cochleaire implantatie?

Lees meer over vooronderzoek, operatie, technische afregeling, gehoortraining en logopedie.

Contact

Maak een afspraak

016 33 23 34 of stel uw vraag via CI@uzleuven.be

Specialisten