Voet- en enkelproblemen en behandelingen

Afspraken

Orthopedie

Waarvoor kunt u bij ons terecht?

U kunt bij ons terecht voor de diagnose en behandeling van voet- en enkelaandoeningen. Hieronder vindt u een overzicht van veelvoorkomende aandoeningen, behandelingen en onderzoeken.

Anterieure enkelimpingement

Pijn aan de voorzijde van de enkel, dit door littekenvorming of botaangroei aan de voorzijde van het gewricht, o.a. door herhaaldelijk extreme strekking en buiging van de voet/enkel en door artrose.

Bunionette

Misvorming waarbij de kleine teen scheef staat en meer richting grote teen wijst, waardoor de basis van de kleine teen prominenter naar buiten komt.

Diabetesvoet

Voetaandoening bij mensen met diabetes, onder andere veroorzaakt door een slechte doorbloeding en aantasting van de zenuwen.

Enkelartrose

Slijtage van het enkelgewricht door kraakbeenschade bij het ouder worden of na een trauma of fractuur van de enkel. Artrose aan de enkel komt ook vaak voor bij patiënten met hemofilie en reuma.

Hielspoor

Pijn aan de hiel door verkalking onder de hiel of door ontsteking van de pees onder aan de voet bij de aanhechting met de hiel.

Overbelasting achillespees

Door een te grote belasting wordt de achillespees aangetast, met kleine kwetsuren of zelfs scheurtjes tot gevolg.

Syndroom van Haglund

Pijn aan de bovenkant van de hiel.

Hamerteen en klauwteen

Meest voorkomende misvorming van de kleine tenen waarbij de voorste teenkootjes gekromd staan (flexie) wat leidt tot de zogenoemde ‘hamerstand’. Wanneer bijkomend de teen verstijfd omhoog blijft staan bij ontspanning, spreekt men van een klauwteen.

Stressfractuur scheen- of kuitbeen

Breuk in scheen- of kuitbeen, ontstaan door herhaalde overbelasting van het bot, typisch bij sporters die veel lopen of springen.

Platvoet

De overlangse (mediale) voetboog is abnormaal laag of helemaal afwezig.

Stressfractuur voet

Breuk in middenvoetsbeentje, ontstaan door herhaalde overbelasting van het bot, typisch bij sporters die veel lopen of springen.
Laatste aanpassing: 10 maart 2021