Hamerteen en klauwteen

Klauwteen
Meest voorkomende misvorming van de kleine tenen waarbij de voorste teenkootjes gekromd staan (flexie) wat leidt tot de zogenoemde ‘hamerstand’. Wanneer bijkomend de teen verstijfd omhoog blijft staan bij ontspanning, spreekt men van een klauwteen.

Afspraken

Orthopedie

Symptomen

De voornaamste kenmerken van een hamerteen en klauwteen zijn:

  • Hamerteen: gebogen stand tussen het eerste en tweede kootje van de kleine tenen.
  • Klauwteen: hamerteen waarbij de teen omhoog staat door overstrekking of subluxatie in het gewricht tussen het middenvoetsbeentje en het eerste kootje.

Hamerteen en klauwteen kunnen nog soepel zijn of rigide. Door het dragen van bijvoorbeeld nauw schoeisel kan er gemakkelijk eelt ontstaan of zelfs soms wondjesdoordat de teen tegen de schoen schuurt.

Een hamerteen ontstaat soms doordat de tweede teen wordt weggeduwd door de grote teen bij een hallux valgus .

Behandeling

U vindt hier een aantal mogelijke behandelingen voor deze aandoening. Na de diagnose kiest uw arts, samen met u en de andere artsen van het team, de beste oplossing voor u. Uw behandeling kan dus afwijken van de hieronder voorgestelde therapie(ën).

  • Conservatieve therapie door het aanpassen van het schoeisel en eventueel specifieke steunzolen, met name soepele hamertenen zijn vaak goed te corrigeren met steunzolen.
  • Operatie, waarbij de hamerteen en klauwteen wordt rechtgezet. 

Onderzoeken en diagnose

Bij (vermoeden van) deze aandoening voeren we een of meerdere onderzoeken uit.

Specialisten

Laatste aanpassing: 10 maart 2021