Platvoet

Pes planus
De overlangse (mediale) voetboog is abnormaal laag of helemaal afwezig.

Afspraken

Orthopedie

Symptomen

Een platvoet hoeft geen klachten te geven. Meestal zijn er geen uitgesproken symptomen bij platvoet, maar vage veralgemeende voetpijn of vermoeidheid ter hoogte van de voetboog.

Afhankelijk van de ernst kunt u pijn krijgen over de tibialis posterior pees aan de binnenzijde van de voet en enkel met uitstraling in het onderbeen.

Soms zijn er juist bijkomende pijnklachten aan de buitenenkel door de scheefstand.

Soorten platvoeten

  • Soepele platvoet.
  • Rigide platvoet, met vaak slijtage in de achtervoet of aan elkaar gegroeide botjes in de ontwikkeling van de voet (coalitie).

Behandeling

U vindt hier een aantal mogelijke behandelingen voor deze aandoening. Na de diagnose kiest uw arts, samen met u en de andere artsen van het team, de beste oplossing voor u. Uw behandeling kan dus afwijken van de hieronder voorgestelde therapie(ën).

  • Conservatieve therapie door middel van steunzolen met goede ondersteuning van de voetboog, stevige schoenen dan wel orthopedische schoenen.
  • Operatie, afhankelijk van soort platvoet en specifieke kenmerken per patient. Operatie kan bestaan uit het verbeteren van de stand door peestransfers, osteotomiën of arthrodeses.

Onderzoeken en diagnose

Bij (vermoeden van) deze aandoening voeren we een of meerdere onderzoeken uit.

Specialisten

Laatste aanpassing: 10 maart 2021