Sneller huidkanker opsporen met een scan

1 december 2019

UZ Leuven werkt mee aan een bijzondere studie om huidkanker sneller en efficiënter op te sporen.

Het gaat om een samenwerking met het Vlaamse technologiebedrijf Barco, dat een klein mobiel toestel heeft ontwikkeld met de naam Demetra. 

In de cloud

Demetra lijkt op een smartphone met een handvat en scant je huid door foto’s te nemen met licht van verschillende golflengtes. Dat levert hoogkwalitatieve beelden op, die bovendien meteen in de cloud opgeslagen worden. Daardoor kunnen artsen de beelden snel en gemakkelijk met elkaar vergelijken. 

De bedoeling van de studie is om na te gaan of je op die manier huidkanker sneller kan opsporen. 

Op langere termijn is het de bedoeling om met artificiële intelligentie een diagnose te stellen via vergelijking met duizenden eerder gemaakte beelden. Daardoor kan een diagnose niet alleen sneller, maar ook accurater gebeuren. Bij de raadpleging dermatologie gebruikt men het toestel momenteel voor een beperkt aantal patiënten die aan de studie deelnemen.

De ABCD-regel: zo herken je een verdachte moedervlek
 

Gerelateerd

Meer nieuws over "Dermatologie"

Huidschimmels: factchecks

12 januari 2024
Kalknagel, ringworm, kloofjes tussen de tenen, vroeg of laat krijgen we allemaal wel eens een schimmelinfectie op onze huid. Maar hoe erg is dat? En wat doe je eraan? Dermatologe Francisca Castelijns geeft duiding bij enkele mythes en misverstanden.
Lees meer
Meer nieuws over "Dermatologie"

5x zona

16 september 2023
Kreeg je als kind waterpokken? Dan is er kans dat je later zona krijgt: een bandvormige huiduitslag die vaak verschijnt aan één kant van je lijf. Het waterpokkenvirus verlaat je lichaam immers nooit. Prof. dr. Petra De Haes deelt vijf feiten over het virus.
Lees meer
Meer nieuws over "Dermatologie"

Lap, een koortsblaas

20 januari 2023
Move over corona: het virus dat eeuwen geleden al de hele wereld veroverde, is zonder twijfel het herpesvirus. Je kent het misschien als die vervelende koortsblaas op je lip of als genitale blaasjes. Dr. Francisca Castelijns, dermatoloog in UZ Leuven, vertelt ons de vijf strafste feiten over herpes.
Lees meer
Laatste aanpassing: 16 april 2021