Sneller huidkanker opsporen met een scan

1 december 2019

UZ Leuven werkt mee aan een bijzondere studie om huidkanker sneller en efficiënter op te sporen.

Het gaat om een samenwerking met het Vlaamse technologiebedrijf Barco, dat een klein mobiel toestel heeft ontwikkeld met de naam Demetra.

In de cloud

Demetra lijkt op een smartphone met een handvat en scant je huid door foto’s te nemen met licht van verschillende golflengtes. Dat levert hoogkwalitatieve beelden op, die bovendien meteen in de cloud opgeslagen worden. Daardoor kunnen artsen de beelden snel en gemakkelijk met elkaar vergelijken.

De bedoeling van de studie is om na te gaan of je op die manier huidkanker sneller kan opsporen.

Op langere termijn is het de bedoeling om met artificiële intelligentie een diagnose te stellen via vergelijking met duizenden eerder gemaakte beelden. Daardoor kan een diagnose niet alleen sneller, maar ook accurater gebeuren. Bij de raadpleging dermatologie gebruikt men het toestel momenteel voor een beperkt aantal patiënten die aan de studie deelnemen.

De ABCD-regel: zo herken je een verdachte moedervlek

Gerelateerd

Meer nieuws over "Dermatologie"

Lap, een koortsblaas

20 januari 2023
Move over corona: het virus dat eeuwen geleden al de hele wereld veroverde, is zonder twijfel het herpesvirus. Je kent het misschien als die vervelende koortsblaas op je lip of als genitale blaasjes. Dr. Francisca Castelijns, dermatoloog in UZ Leuven, vertelt ons de vijf strafste feiten over herpes.
Lees meer
Meer nieuws over "Dermatologie"

5 misverstanden over psoriasis

9 september 2022
Psoriasis is een chronische huidaandoening. In de meest voorkomende vorm verschijnen op de huid grote, droge, rode vlekken met witte schilfers. Hoewel zo’n 2 tot 3 procent van de Belgische bevolking psoriasis krijgt, doen er nog veel misverstanden de ronde.
Lees meer
Laatste aanpassing: 16 april 2021