Een nieuwe thuis in vleugel K

1 december 2019

De afdeling kinderpsychiatrie nam onlangs haar intrek in het nieuwe gebouw op campus Gasthuisberg, dat de naam vleugel K kreeg.

Voortaan spreek je in kinderpsychiatrie niet meer over leefgroepen of afdelingen, maar over huizen. Alles is erop gericht om het gewone leven zo goed mogelijk na te bootsen. 

Vanuit hun leefruimte op het gelijkvloers gaan de kinderen de trap op naar hun slaapkamers boven, net zoals thuis. In het nieuwe gebouw, gelegen rond een mooie binnentuin, verblijven kinderen van 0 tot 15 jaar. Er zijn vijf opname-units van acht plaatsen en er kwam een uitbreiding van twee naar drie dagziekenhuizen: het kleine K-dagziekenhuis werd opgesplitst in aparte leefgroepen voor kleuters en baby’s. 

Gebroken vleugel

Kinderpsychiater prof. dr. Marina Danckaerts: “Het woord vleugel verwijst naar vleugel F, de jeugddienst van de stad Leuven, en naar het feit dat wij een vleugel of onderdeel van het ziekenhuis zijn. Onze kinderen zien we als heel gewone kinderen die een gebroken vleugel hebben en die we weer willen laten uitvliegen. De K is in het vakjargon de kenletter voor een bed in kinderpsychiatrie.”
 

Laatste aanpassing: 30 april 2021