UZ-magazine december 2019

UZ-magazine is een blad voor patiënten, familie en bezoekers van UZ Leuven. Het combineert medische artikels met praktische weetjes, beschouwende columns, menselijke verhalen en een blik achter de schermen van een van de grootste ziekenhuizen van het land.
1 december 2019
Een primeur voor UZ Leuven: onze artsen gebruikten voor het eerst in Vlaanderen een nieuwe techniek om een niet-werkende stemband te herstellen.
1 december 2019
De afdeling kinderpsychiatrie nam onlangs haar intrek in het nieuwe gebouw op campus Gasthuisberg, dat de naam vleugel K kreeg. Alles is erop gericht om het gewone leven zo goed mogelijk na te bootsen.
1 december 2019
Sinds kort is UZ Leuven een referentiecentrum voor Britse zwangere moeders die een kind verwachten dat een open ruggetje heeft en die afwijking willen laten opereren terwijl het kind nog in de baarmoeder zit.
1 december 2019
Cuba, Georgië of Iran: als fotograaf Stef Hillewaere op reis gaat, zit zijn fototoestel altijd als eerste in zijn bagage. Schrijfster Eleonora Eckels liet zich inspireren door de foto’s en zorgt met een bijhorende tekst voor een extra dimensie bij de beelden.
1 december 2019
Hypnotiserende zinnen, beelden van verkoelend water en rustgevende geluiden: een bril met virtual reality lijkt een goede manier om bij patiënten met brandwonden minder of geen pijnstillers te moeten toedienen.
1 december 2019
Een dikke arm na een borstkankeroperatie of opgezwollen benen na een huidinfectie: het zijn allemaal vormen van lymfoedeem. Dokter Sarah Thomis is specialist vaatheelkunde en vertelt wat de oorzaak is het hoe je het aanpakt.
1 december 2019
1 december 2019
Een plotse emotionele of psychische crisis kan je soms helemaal overspoelen. In plaats van een klassieke opname of raadpleging, kun je ook kiezen voor de hulp van een mobiel crisisteam aan huis. Dat helpt om op een veilige manier weer regisseur te worden van je eigen verhaal.
1 december 2019
Het ziet er soms een beetje raar uit, maar het levert enorm veel informatie op: een 3D-analyse van de manier waarop je stapt. Zo’n ganganalyse is bijzonder nuttig voor kinderen die door een hersenverlamming moeilijker kunnen stappen.
1 december 2019
UZ Leuven werkt mee aan een bijzondere studie om huidkanker sneller en efficiënter op te sporen.
1 december 2019
UZ Leuven behaalde eind 2019 voor de vierde keer het prestigieuze label JCI, dat zorginstellingen toetst aan hoge internationale kwaliteits- en veiligheidsstandaarden.
1 december 2019
1 december 2019
Dat er in een ziekenhuis veel goeds gebeurt, weet iedereen. Maar wist je ook dat extra’s voor patiënten of startkapitaal voor onderzoeksprojecten soms van gulle schenkers komen?
1 december 2019
Ons ziekenhuis is een dorp in de stad. Jan Van Rompaey trekt met de regelmaat van de klok naar de koffieshop van campus Gasthuisberg. Om er te luisteren naar gewone en bijzondere verhalen van mensen die hier passeren. Op goed geluk spreekt hij hen aan, zelden weigeren ze een gesprek.

Printversie

Laatste aanpassing: 21 juni 2021