Met een warm hart

1 december 2019

Dat er in een ziekenhuis veel goeds gebeurt, weet iedereen. Maar wist je ook dat extra’s voor patiënten of startkapitaal voor onderzoeksprojecten soms van gulle schenkers komen? Van giften tot 40 euro tot een testament uit dankbaarheid: het zijn essentiële bijdragen die artsen en patiënten wat meer ademruimte geven. 

Het KU Leuven Universiteitsfonds geeft advies aan privépersonen, organisaties en bedrijven die een gift aan de KU Leuven willen doen. Maar liefst 85 procent van alle giften die het Universiteitsfonds binnenkrijgt, is met het ziekenhuis verbonden en komt het ziekenhuis ten goede. Dankbare patiënten die iets voor hun arts willen terugdoen of familie van patiënten die benefietacties op touw zetten: de rode draad is dat mensen het geld geven met een warm hart. 

“Mensen schenken vaak geld aan het ziekenhuis omdat ze een goede daad willen stellen”, vertelt Isabel Penne van het Universiteitsfonds. “Maar daarnaast kan het ook fiscaal interessant zijn. Onze specialist familierecht, professor Walter Pintens, kan daarbij advies geven.”

Creatieve ideeën bevorderen

Giften en schenkingen maken projecten in het ziekenhuis mogelijk die niet gerealiseerd zouden kunnen worden met de gewone financieringsmiddelen. Artsen die basisonderzoek willen doen, moeten vaak al op voorhand kunnen zeggen wat de resultaten zullen zijn om recht te hebben op onderzoeksgeld. “Geld dat uit liefdadigheid geschonken wordt, geeft hun de kans om iets totaal nieuws te beginnen. Dat bevordert creatieve ideeën, waarin af en toe nog eens een risico genomen mag worden”, bevestigt Isabel Penne. 

Behalve naar onderzoek gaat het geld van de schenkingen ook alsmaar meer naar vernieuwende projecten in de patiëntenzorg. “De schenker kiest volledig zelf waar hij zijn geld aan geeft. Wij van onze kant laten aan de schenkers ook voortdurend weten wat er precies met hun geld gebeurt en wat de impact ervan is.” 
 

Laatste aanpassing: 16 april 2021