Huidschimmels: factchecks

12 januari 2024
Kalknagel, ringworm, kloofjes tussen de tenen, vroeg of laat krijgen we allemaal wel eens een schimmelinfectie op onze huid. Maar hoe erg is dat? En wat doe je eraan? Dermatologe Francisca Castelijns geeft duiding bij enkele mythes en misverstanden.

Huidschimmels zijn schadelijk - FOUT

“We lopen allemaal rond met huidschimmels. Het zijn micro-organismen die op onze huid leven en zich voeden met onze vetten en met het hoornmateriaal dat we aanmaken in onze huid. Op zich is zo’n schimmel onschadelijk. Maar als de huid kapot is of als de schimmel overgroeit, kunnen ze voor een ontsteking zorgen. Sommige mensen zijn er gevoeliger voor dan anderen. 

“Eén persoon op de tien heeft bijvoorbeeld eczeem. Bij hen is het vetlaagje van de huid veel kwetsbaarder. Bij mensen met overgewicht vind je die schimmelinfecties ook in de liezen of de overhangende buikplooien, of bij vrouwen onder de borsten. Op die plekken is het warm en vochtig, en daar houden schimmels van. Het is trouwens ook de reden waarom je gemakkelijk een schimmelinfectie krijgt aan je voeten of tussen je tenen. Het is dan ook verstandig om ervoor te zorgen dat het daar goed droog blijft.”

Elke dag douchen is een goed idee om schimmels te vermijden - FOUT

“Als je gevoelig bent voor eczeem is water voor de huid hetzelfde als wat roken doet met de longen. Water spoelt het vetlaagje van de huid weg en zorgt ervoor dat ze uitdroogt. De barrièrefunctie vermindert. Als je huid niet makkelijk ontstoken raakt, kun je al wat meer verdragen, maar dagelijks douchen is sowieso geen goed idee. Dat is wel prettig om wakker te worden, maar voor je huid is het niet nodig of goed.”

Dagelijks douchen is geen goed idee
dr. Francisca Castelyns

“Twee of drie keer per week vijf minuten onder een lauwe douche volstaat. Dat is genoeg om schoon te zijn en dan kan je huid zijn natuurlijk vetlaagje goed opbouwen en in evenwicht houden. De andere dagen kun je je dan wassen aan de lavabo met een washandje. Gewoon gezicht, oksels, liezen en billen: binnen een minuut ben je klaar en voel je je ook fris."

"Hypoallergene en parfumvrije producten met zo weinig mogelijk schuimmakers en conserveermiddelen zijn beter, maar als je toch elke dag een douche neemt, win je daar ook niets mee.”

Schimmelinfecties zijn perfect ­behandelbaar - JUIST

“Een schimmelinfectie geneest niet vanzelf. Maar als je ze behandelt, kun je er helemaal vanaf geraken. Sommige mensen lopen wel meer risico om een nieuwe infectie op te lopen. Dat hangt onder meer af van hun lichaamsbouw, hoe sterk ze zweten en de opbouw van hun huidmicrobioom - de verzameling van micro-organismen op hun huid."

"Veel mensen hebben er op zich niet zoveel last van. Vaak is het iets waar ze plots nog aan denken als ze om een andere reden bij de huisarts zitten. Het is niet meteen de eerste reden waarom ze een afspraak maken, tenzij het heel erg jeukt. Jeuk betekent vaak dat er meer ontstekingsreactie in de huid zit."

"Je hoeft trouwens niet noodzakelijk naar de huisarts te stappen als je merkt dat je een schimmelinfectie hebt. Je kunt ook zelfhulpmiddelen kopen bij de apotheek of drogist.”

Met de juiste kleding kun je het risico op een schimmelinfectie ­verkleinen - JUIST

“Er zijn enkele tips die je in gedachten kunt houden. Vermijd kleding die te nauw zit, en zeker synthetische kleren. Je kiest beter voor katoen, want dat neemt meer vocht en zweet op. Wat de schoenen betreft, is leer beter dan sneakers. Sneakers ademen namelijk veel minder."

"Als je last hebt van voetschimmels is het ook belangrijk om vaak genoeg te wisselen van schoenen. Elke dag, als dat kan. In geval van voetschimmel is het ook aangewezen om al je schoenen te behandelen met een antischimmelpoeder. Dan is het ook een goed idee om al je sokken uitzonderlijk eens te wassen op 60°, want schimmels overleven die temperatuur niet. Zo voorkom je dat je jezelf opnieuw besmet. Denk er ook aan om slippers te dragen als je in een zwembad, sportdouche of sauna komt. Natte openbare ruimtes zijn broeihaarden van voetschimmels.”

Je kunt een huidschimmel krijgen van je huisdier - JUIST

“Sommige huisdieren staan daar bekend voor. Honden, katten, hamsters en konijnen bijvoorbeeld. Het is zeker niet ongebruikelijk dat kinderen van een hond een schimmelinfectie oplopen aan de hoofdhuid. Die kan ervoor zorgen dat de haren gaan uitvallen. Als je dat niet herkent of behandelt, kan de schimmel de haarwortel zelfs helemaal kapotmaken zodat die niet meer groeit."

"Als je huisdier een kale plek of jeuk heeft, stap je dan ook best meteen naar de dierenarts. Het betekent dat het dier iets heeft wat het zelf niet in balans kan houden, en dan moet je ingrijpen. Een schimmelinfectie op de huid kun je makkelijker herkennen aan de rode ronde vorm met een schilferende rand die in de volksmond ‘katrienewiel’ wordt genoemd.”

(Tekst: Ruben Nollet)

Gerelateerd

Laatste aanpassing: 12 januari 2024