Marc (63)

12 januari 2024

- Cafetaria

Hij heeft zwarte sneeuw gezien, maar blijft vechten tegen zijn demonen. Tegenover ons zit een man die de moed niet opgeeft.

“Het is iets erfelijks waarmee ik worstel. Mijn grootvader was fier wanneer ik als ventje van 11 een pint dronk. ‘Proef maar eens goed’, moedigde hij me aan. Verschillende mensen in mijn familie hebben geworsteld met alcohol." 

"De maatschappij werkt ook niet mee om die neiging een halt toe te roepen, want alcohol is overal: op recepties, café, verjaardagsfeestjes … En je kunt je ook niet van alles isoleren, dat is geen leven.”

Ik ben niet meer bang voor de dood

Het was een dag in 2017. Na de dood van zijn echtgenote twee jaar geleden, gooide Marc zich op zijn werk en ging hij regelmatig naar sociale activiteiten waar alcohol aanwezig was. Hij stond op het punt een speech te geven. Zijn handen trilden wat en hij nam verschillende pijnstillers na elkaar. Dat bekwam hem slecht en terwijl een collega hem naar het ziekenhuis voerde, had hij een bijna-doodervaring.

“Het was adem­bene­mend. Aan een duizelingwekkende snelheid ging ik door een wit licht. Ik herbeleefde taferelen uit mijn jeugd, fijne gebeurtenissen. Ik belandde op spoed en werd pas twee dagen later wakker. Nu ben ik niet meer bang van de dood.”

Intussen komt Marc nog altijd op consultatie om zijn oude demonen de baas te kunnen. “Ik voel me soms een wrak. Ik schaam me dat dit zo moeilijk is voor mij. Het is gewoon niet makkelijk om alleen te zijn en tegelijk sociale gelegenheden met alcohol te mijden. Maar zo kan ik niet verder, ik wil er met de nodige hulp tegenaan blijven gaan.”

Onze reporter trekt door de gangen van campus Gasthuisberg en meet de hartslag van mensen die hier passeren.

Laatste aanpassing: 12 januari 2024