Faiq (44) en Ayaz (2,5 jaar)

12 januari 2024

- Kinderziekenhuis

Het is niet de eerste keer dat Faiq geconfronteerd wordt met levensgevaar. Hij ontvluchtte in 2010 het door oorlogs-geweld verwoeste Syrië om, jaren later, in België met zijn vrouw een gezin te stichten. Dat hij zijn familie moest achterlaten, deed pijn. De geboorte van een dochtertje, nu zeven, en van kleine Ayaz, brachten nieuwe hoop.

Een half jaar geleden sloeg het noodlot echter opnieuw toe. Buikklachten van Ayaz raakten niet meteen opgelost, een scan moest duidelijkheid brengen. De kleine jongen bleek met een kwaadaardige tumor te kampen en een beenmergtransplantatie drong zich op. 

“Het ergste daarbij was dat Ayaz wekenlang in een isolatiekamer moest blijven. Enkel zijn mama mocht soms bij hem”, vertelt Faiq. “Het doet veel pijn, je kind van twee in het ziekenhuis laten en zelf naar huis gaan. En niet weten hoe het verder zal gaan. Wij slapen slecht.”

Faiq zoekt soms naar woorden, maar zijn Nederlands is goed verstaanbaar. “Nog een paar beurten chemo, daarvoor zijn we hier, en dan is het wachten. Pas na een jaar weten we hoe het zit, zegt de dokter. Dat is heel moeilijk. We hebben hier ook geen familie om te helpen. We maken ons zorgen om hen ginder, en nu ook om ons kind hier.”

Onze reporter trekt door de gangen van campus Gasthuisberg en meet de hartslag van mensen die hier passeren.

Laatste aanpassing: 30 april 2024