Internationale onder­scheiding voor prof. dr. Jan Tack

17 december 2015
Prof. dr. Jan Tack ontving de UEG Research Prize voor zijn onder­zoeks­­­­­­project dat wil nagaan hoe nutriënt­­­­­­sensoren de controle van voedsel­­­­­­inname door de maag be­ïn­vloeden. De belang­rijke prijs bekroont invloed­­­­­rijke en inter­­­­natio­naal erkende projecten.

Controle van voedsel­­­­­inname door de maag

Met het bekroonde onderzoeks­­­­­­project wil prof. dr. Jan Tack van de dienst maag-, darm- en lever­­­­­­­ziekten, samen met zijn KU Leuven-onder­zoeks­­­­­­groep TARGID – The Gastro­­­­­­intestinal Motility and Sensivity Research Group – nagaan hoe nutriënt­­­­­­sensoren de controle van voedsel­­­­­inname door de maag beïn­vloeden.

Met het onder­zoek komt men mogelijk nieuwe therapieën op het spoor voor obesitas en voor functionele en motiliteits­­­­­­stoor­nissen van het maag-darm­­­­­stelsel.

Voluit heet het onder­zoeks­­­­­­project ‘Role of nutrients and tastants in determining the gastric accom­modation reflex and the control of meal volume tolerance in health and disease’.

Prof. dr. Jan Tack ontving de UEG Research Prize voor zijn onder­zoeks­­­­­­­project over de invloed van nutriënt­­­­­­­sensoren op de controle van voedsel­­­­­­­inname door de maag.

Invloed­rijk onder­zoek

Met de Research Prize wil UEG (United European Gastro­­enterology) uitmuntende onder­­zoeks­­­­­­projecten onder­­steunen. Het kan om zowel funda­menteel, trans­­la­tioneel als klinisch onder­zoek gaan. Om in aan­merking te komen voor de prijs moet de weten­­­schapper in de voor­bije jaren invloed­­rijke en inter­­­­­nationaal erkende projecten gerealiseerd hebben. Het bedrag van de prijs bedraagt 100.000 euro.

De uit­reiking van de prijs vond in het najaar van 2015 plaats tijdens het UEG-congres 2015 in Barcelona.

Gerelateerd

Meer nieuws over "Maag-, darm- en leverziekten"

Leve bacterie en virus!

23 december 2021
Ons lichaam zit complex in elkaar. Heel wat elementen werken samen om ons gezond te houden. En daar horen ook piepkleine beestjes bij die op het eerste gezicht weinig vriendelijk lijken. Welkom in de wondere wereld van de microbiota.
Lees meer
Meer nieuws over "Maag-, darm- en leverziekten"

Supplement met probiotica kan maagklachten zonder duidelijke oorzaak verlichten

4 augustus 2021
Een voedingssupplement met gunstige bacteriën of probiotica kan onverklaarde maagklachten verminderen, vermoedelijk door het verbeteren van de darmflora en het positief beïnvloeden van het afweersysteem. Dat blijkt voor het eerst uit een studie onder leiding van UZ Leuven bij 68 patiënten.
Lees meer
Meer nieuws over "Maag-, darm- en leverziekten"

Ontsteking in twaalfvingerige darm lijkt oorzaak van onverklaarde maagklachten

16 juni 2021
Leuvense onderzoekers hebben ontdekt dat maagklachten vaak gepaard gaan met een ontsteking in het begin van de dunne darm. De mate van ontsteking wordt beschouwd als een nieuwe biomerker die kan helpen om de juiste diagnose te stellen. Tegelijk vormt het een belangrijk startpunt naar betere behandelingen.
Lees meer
Laatste aanpassing: 21 januari 2021