Internationale onder­scheiding voor prof. dr. Jan Tack

17 december 2015
Prof. dr. Jan Tack ontving de UEG Research Prize voor zijn onder­zoeks­­­­­­project dat wil nagaan hoe nutriënt­­­­­­sensoren de controle van voedsel­­­­­­inname door de maag be­ïn­vloeden. De belang­rijke prijs bekroont invloed­­­­­rijke en inter­­­­natio­naal erkende projecten.

Controle van voedsel­­­­­inname door de maag

Met het bekroonde onderzoeks­­­­­­project wil prof. dr. Jan Tack van de dienst maag-, darm- en lever­­­­­­­ziekten, samen met zijn KU Leuven-onder­zoeks­­­­­­groep TARGID – The Gastro­­­­­­intestinal Motility and Sensivity Research Group – nagaan hoe nutriënt­­­­­­sensoren de controle van voedsel­­­­­inname door de maag beïn­vloeden.

Met het onder­zoek komt men mogelijk nieuwe therapieën op het spoor voor obesitas en voor functionele en motiliteits­­­­­­stoor­nissen van het maag-darm­­­­­stelsel.

Voluit heet het onder­zoeks­­­­­­project ‘Role of nutrients and tastants in determining the gastric accom­modation reflex and the control of meal volume tolerance in health and disease’.

Prof. dr. Jan Tack ontving de UEG Research Prize voor zijn onder­zoeks­­­­­­­project over de invloed van nutriënt­­­­­­­sensoren op de controle van voedsel­­­­­­­inname door de maag.

Invloed­rijk onder­zoek

Met de Research Prize wil UEG (United European Gastro­­enterology) uitmuntende onder­­zoeks­­­­­­projecten onder­­steunen. Het kan om zowel funda­menteel, trans­­la­tioneel als klinisch onder­zoek gaan. Om in aan­merking te komen voor de prijs moet de weten­­­schapper in de voor­bije jaren invloed­­rijke en inter­­­­­nationaal erkende projecten gerealiseerd hebben. Het bedrag van de prijs bedraagt 100.000 euro.

De uit­reiking van de prijs vond in het najaar van 2015 plaats tijdens het UEG-congres 2015 in Barcelona.

 

Gerelateerd

Laatste aanpassing: 21 januari 2021