100.000 baby’s gescreend in studie om risico op type 1 diabetes op te sporen

31 juli 2019

In 2015 werd het globale platform voor de preventie van auto-immune diabetes (GPPAD) opgericht. Het platform biedt infrastructuur voor studies die zuigelingen met een verhoogd genetisch risico op diabetes type 1 opsporen. In november 2017 werden in vijf Europese landen (Duitsland, België, Polen, Zweden en Groot-Brittannië) studies opgestart. Onlangs werd de honderdduizendste baby, de twee weken oude Arthur uit Dresden, met succes gescreend.

Baby Arthur was de 100.000ste baby die gescreend werd

De twee weken oude Arthur uit Dresden was de honderdduizendste baby die gescreend werd.

 

1 kans op 10

In België spoort het team van prof. dr. Kristina Casteels, kinderendocrinoloog in UZ Leuven, baby’s tot drie maanden met een verhoogd risico op diabetes type 1 op. Bij die zogeheten Freder1k-studie wordt op basis van één druppeltje bloed bepaald of een kindje een verhoogd risico heeft om later diabetes type 1 te krijgen. “Zo’n kindje heeft een kans van 1 op 10 om de ziekte te krijgen, terwijl het normale risico 1 op 250 is”, zegt professor Casteels, die de Belgische studie leidt. Ondertussen kunnen zuigelingen ook in 9 andere Belgische centra worden gescreend.

Het doel van de studie is om 300.000 kinderen te screenen tegen 2022. “En daar zijn we goed naar op weg, met deze honderdduizendste screening”, zegt professor Casteels. “Bovendien toont dat cijfer aan dat families de ernst van deze ziekte begrijpen en het risico van hun kinderen willen kennen.” Van de 100.000 baby’s werden er 1500 in UZ Leuven gescreend.

Vroegtijdige opsporing van een verhoogd risico zorgt ervoor dat we het juiste advies en de beste medische zorgen kunnen bieden in de studiecentra
Prof. dr. Kristina Casteels - kinder-endocrinoloog

Insuline via de mond

Als een kindje een verhoogd risico blijkt te hebben, kunnen de ouders ervoor kiezen om deel te nemen aan een tweede studie, die recent werd opgestart. De POInT-studie is gericht op de preventie van diabetes type 1. De baby’s krijgen via de mond kleine hoeveelheden insulinepoeder toegediend om hun immuunsysteem ‘op te voeden’, zodat het zich niet tegen insuline en de insulineproducerende cellen keert.

“We hopen er uiteindelijk vooral op dat we kinderen met een verhoogd risico effectief kunnen behandelen. Maar ook nu al is deze studie een grote stap vooruit in onze visie op een wereld zonder type 1 diabetes. Vroegtijdige opsporing van een verhoogd risico zorgt ervoor dat we het juiste advies en de beste medische zorgen kunnen bieden in de studiecentra”, besluit professor Casteels.

Het team van professor Casteels viert de honderdduizendste screening.

Het team van professor Casteels viert de honderdduizendste screening.

Gerelateerd

Meer nieuws over "Diabetes type 1"

Type 1 diabetes zorgt niet voor verhoogd risico op ziekenhuisopname voor COVID-19

13 juli 2020
De voorbije maanden werd aangenomen dat patiënten met diabetes een hoger risico lopen op een ziekenhuisopname voor COVID-19. Onderzoekers van UZ Leuven en OLV Aalst hebben nu voor het eerst objectief aangetoond dat patiënten met type 1 diabetes geen verhoogd risico lopen.
Lees meer
Meer nieuws over "Diabetes type 1"

Kunstwerk Het Teken op campus Gasthuisberg in de schijnwerpers

13 november 2019
In de avond en nacht van 13 op 14 november wordt het kunstwerk Het Teken, dat de skyline van campus Gasthuisberg domineert, letterlijk in de schijnwerpers gezet. Het Teken wordt met een blauwe spot verlicht naar aanleiding van de actie Shine a light on diabetes en de jaarlijkse Werelddiabetesdag op 14 november.
Lees meer
Meer nieuws over "Diabetes type 1"

Nieuw Europees netwerk belangrijke stap in onderzoek naar type 1-diabetes

14 november 2016
Europese onderzoekers starten een nieuwe databank om bloedstalen en andere gegevens van patiënten met type 1-diabetes en hun familieleden in te zamelen. Zo willen ze de evolutie van de ziekte bij deze personen nauwgezet bestuderen en een beter inzicht krijgen in de ziekte.
Lees meer
Laatste aanpassing: 13 maart 2020