Neusaandoeningen

Overzicht van aandoeningen en behandelingen aan neus, reuk en allergie waarvoor u bij ons terecht kunt.

Waarvoor kunt u bij ons terecht?

U kunt bij ons terecht voor de diagnose en behandeling van neusaandoeningen. Hieronder vindt u een overzicht van veelvoorkomende aandoeningen, behandelingen en onderzoeken.

Aangeboren neusafwijkingen

Zeldzame en meestal goedaardige uitwendige misvormingen van de neus bij de geboorte, vaak voorkomend in combinatie met een lipspleet, aangeboren gezwellen in of op de neus, en aangeboren neusobstructie.

Dierenallergie

Een overdreven reactie op het inademen van stoffen afkomstig van dieren: hun speeksel, huidschilfers, haren en soms veren.

Hooikoorts

Overdreven reactie op het inademen van stuifmeel (pollen) van bepaalde bomen, grassen en kruiden. Het stuifmeel verspreidt zich tijdens de bloeiperiode. De klachten zijn dus seizoensgebonden. Ook schimmels op planten kunnen klachten uitlokken.

Huisstofmijtallergie

Overdreven allergische reactie op het inademen van uitwerpselen van de huisstofmijt, die zich vermengen met stof. De huisstofmijt is een klein spinnetje dat bij uitstek in de slaapkamer gedijt: in de matras, het dekbed, hoofdkussens, dekens en tapijten.

Nasofarynxkanker

Kwaadaardig gezwel van de nasofarynx, het gedeelte van de keelholte dat zich boven en achter het zachte verhemelte bevindt.

Neusbloeding

Meestal gaat het om een bloeding van een klein bloedvaatje in het neusslijmvlies. Dat is vervelend, maar meestal onschadelijk.

Neuscorrectie

Ingreep omwille van neusademhalingsproblemen of esthetische neusklachten.

Neuskanker

Kwaadaardig gezwel in de neus of neusbijholten.

Neuspoliepen verwijderen bij kinderen

Tijdens een operatie onder volledige verdoving worden de neuspoliepjes (neusamandelen of adenoïden) verwijderd via de mond.

Neustussenschotcorrectie

Corrigeren van het neustussenschot om de neusfunctie te verbeteren.

Reukverlies

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen een volledig afwezige reukzin en een verminderde reukzin. Sommige mensen ervaren alle geuren als vies en onaangenaam.

Sinusoperatie

Operatie aan de sinussen als medicatie niet helpt. De operatie gebeurt endoscopisch, zonder littekens aan de buitenzijde van de neus, en heeft als bedoeling het slijmvlies en de neusbijholten opnieuw normaal te laten werken.
Laatste aanpassing: 15 maart 2021