Interstitieel longlijden

Diffuse parenchymziekte van de long (DPLD)
Verzamelterm voor meer dan 200 aandoeningen gekenmerkt door ontsteking en fibrose (beschadiging door vorming van litteken weefsel) in de ruimte tussen de longblaasjes en de bloedvaten.

Afspraken

Interstitieel longlijden

Soorten

Er zijn meer dan 200 verschillende entiteiten, die heel erg sterk op mekaar gelijken, maar toch een specifieke aanpak vragen.

De belangrijkste zijn:

Bekijk het volledige overzicht van de interstitiële longaandoeningen.

Symptomen

Het voornaamste symptoom bij interstitieel longlijden is kortademigheid, vooral bij inspanningen. Kortademigheid is echter een vage klacht die heel wat oorzaken kan hebben en dat is één van de redenen waarom patiënten meestal al een hele tijd last hebben voor ze bij de dokter komen.

Lees meer over de mogelijke klachten.

Diagnose

Het is duidelijk dat de klachten niet specifiek zijn en dat het vaak een tijd duurt vooraleer de juiste diagnose gesteld wordt. Om een goede diagnose te kunnen stellen, moeten er een reeks van onderzoeken gebeuren

Lees meer over de onderzoeken en diagnose.

Oorzaken

De longen zijn een netwerk van luchtwegen met aan de uiteinden longblaasjes of alveolen. Via deze longblaasjes wordt de zuurstof die je inademt naar het bloed gebracht.

Wanneer de wanden van de longblaasjes echter verhard zijn (door ontsteking of verlittekening), komt er onvoldoende zuurstof naar het bloed en kom je in ademnood, vooral bij inspanningen.

Behandeling

U vindt hier een aantal mogelijke behandelingen voor deze aandoening. Na de diagnose kiest uw arts, samen met u en de andere artsen van het team, de beste oplossing voor u. Uw behandeling kan dus afwijken van de hieronder voorgestelde therapie(ën).

Onderzoeken

Bij (vermoeden van) deze aandoening voeren we een of meerdere onderzoeken uit.

Brochures

Adres

UZ Leuven campus Gasthuisberg
Pneumologie
Herestraat 49
3000 Leuven
Laatste aanpassing: 25 april 2024