Lichamelijke aanpassingen na een bevalling

De kraamperiode begint bij de geboorte en duurt ongeveer zes weken. Na deze periode zijn de meeste lichamelijke veranderingen verdwenen en keert het lichaam terug naar zijn toestand vóór de zwangerschap.
Na de bevalling zorgen spontane samentrekkingen van uw baarmoeder ervoor dat deze terugkeert naar haar toestand vóór de zwangerschap. Hierdoor wordt ook de wonde die de moederkoek in de baarmoederwand heeft achtergelaten dichtgedrukt, zodat u niet te veel bloed verliest.
Na een gewone bevalling verliest u de eerste vier dagen hoofdzakelijk rood gekleurd bloed. De hoeveelheid is te vergelijken met een hevige menstruatie en zal stilaan afnemen. De volgende dagen is het verlies eerder bruin- en geelachtig. Dit kan tot zes weken na de bevalling duren.
De knip of een scheurtje kunnen bij sommige vrouwen veel en bij andere weinig last veroorzaken. Het is immers een wonde op een plaats die u voortdurend voelt als u zit, ligt of stapt.
De eerste keer ontlasting maken na de bevalling kan moeilijk zijn. Ook plassen kan minder vlot gaan en pijn doen.
Door aangepaste oefeningen, die u leert bij de kinesitherapeut, worden de uw spieren terug hersteld. Thuis kunt u de aangeleerde oefeningen nog voortzetten.
De eerste dagen na de bevalling wordt u een aantal kilo lichter. Dit is onder andere het gewicht van de baby, de moederkoek, het vruchtwater en de krimpende baarmoeder. Langzaam zal uw lichaam opnieuw zijn oorspronkelijk figuur aannemen.
Laatste aanpassing: 24 februari 2021