Hoe pijnlijke of gekwetste tepels bij borstvoeding vermijden?

Tepels kunt u tijdens de zwangerschap nauwelijks voorbereiden op het zware werk na de bevalling. Daarom zijn gevoelige tot licht pijnlijke tepels in het begin van de borstvoeding normaal. Om kloven te voorkomen zijn er naast een goede aanlegtechniek nog een paar handige tips.

Tepelkloven ontstaan vooral door een verkeerde aanlegtechniek. Wanneer de tepel na het eerste zuigen van de baby pijn blijft doen, haalt u het kindje best van de borst en begint u opnieuw.

Vraag – zeker bij de start van uw borstvoeding - begeleiding van de vroedvrouw. Zij kan u ondersteunen en begeleiden bij een juiste aanlegtechniek.

Tips voor het aanleggen van uw baby

  • Zoek een comfortabele houding voor uzelf en uw baby. Leg de buik van uw baby tegen uw buik. Hoofdje, schouders en heupje van uw baby op 1 lijn. Zorg dat uw kindje nooit aan de tepel trekt, maar houdt het dicht genoeg zodat het goed bij de borst kan.
  • Positioneer het neusje van uw baby ter hoogte van de tepel. Wacht tot uw baby het mondje wijd opent. Tik eventueel met de tepel tegen het bovenlipje om een grote hap uit te lokken. Breng de baby met wijd open mond naar u toe.
  • Zorg dat de baby niet alleen tepel, maar zoveel tepelhof binnenkrijgt als mogelijk is. Het mondje omvat tepel én tepelhof. Lipjes zijn naar buiten gekruld.
Hoe legt uw uw baby aan?

Tips om tepelkloven te voorkomen

Om tepelkloven te voorkomen zijn er naast een goede aanlegtechniek nog een paar handige tips.

  • Wrijf na elke voeding, maar ook tussen de voedingen door, de tepel in met een dikke druppel moedermelk en laat goed opdrogen. Het is de beste en goedkoopste zalf die er is.
  • Als uw borsten erg hard en gestuwd zijn, kan uw baby soms moeilijk aanhappen. Masseer uw tepelhof zachtjes tot er een beetje melk uitkomt en de baby de tepel makkelijker kan grijpen. Vraag raad aan uw vroedvrouw.
  • Gebruik bij elke voeding een andere voedingshouding. De vroedvrouw zal u hierbij helpen.
Laatste aanpassing: 9 november 2023