Verminderde vruchtbaarheid bij vrouwen

Bij vrouwen kunnen uiteenlopende problemen aan de basis liggen van vruchtbaarheidsproblemen. De menstruele cyclus is een complex gebeuren en op verschillende plaatsen kan er iets haperen.

Afspraken

Fertiliteitscentrum

Oorzaken van verminderde vruchtbaarheid bij vrouwen

Verstoorde eierstok- en eisprongfunctie

  • Anovulatie: als gevolg van hormonale stoornissen kan het gebeuren dat er helemaal geen eicellen uitrijpen en dat de eisprong gewoon uitblijft (kan voorkomen bij vrouwen met polycystische eierstokken).
  • Disovulatie: de eicel krijgt veel te vroeg het signaal om de eierstok te verlaten. Hierdoor is de eicel niet voldoende rijp.
  • Luteale insufficiëntie: hier verloopt de cyclus vlot tot en met de eisprong, maar gaat er iets mis tijdens de luteale fase, bij de voorbereiding van het baarmoederslijmvlies.

Verstoord transport

Een obstructie of een gestoorde trilhaarfunctie in de eileider, of vergroeiingen in de buikholte (bijvoorbeeld bij endometriose, infectie of na een operatie) kunnen een vlot transport van de (bevruchte) eicel naar de baarmoeder in de weg staan. Ook endometriose zonder vergroeiingen kan de vrouwelijke vruchtbaarheid verminderen.

Problemen door een verstoorde inplanting

Vruchtbaarheidsproblemen kunnen ook het gevolg zijn van een mislukte innesteling in de baarmoeder (bijvoorbeeld door een vleesboom of een ontsteking van het baarmoederslijmvlies...) .

Problemen ter hoogte van de baarmoederhals

Tot slot kunnen ook defecten ter hoogte van de baarmoederhals de doorgankelijkheid van zaadcellen in het gedrang brengen en op die manier aan de basis liggen van een verminderde vruchtbaarheid bij de vrouw.

Endometriose

Bij endometriose komen de cellen van het baarmoederslijmvlies (endometrium), die normaal de binnenkant van de baarmoeder bekleden, ook buiten de baarmoeder voor, meestal in de buikholte, op het buikvlies en de organen in het bekken.

Lees meer over endometriose.

Kankerbehandeling

Omdat eicellen erg gevoelige cellen zijn, kunnen chemotherapie en bestraling een directe impact hebben op de vrouwelijke vruchtbaarheid.Of het effect tijdelijk of definitief is, hangt af van meerdere factoren zoals het type chemotherapie, de dosis chemotherapie en de leeftijd van de vrouw. Rechtstreekse bestraling op de eierstokken heeft nagenoeg altijd blijvende schade tot gevolg.

Onderzoeken

Na een uitgebreid gesprek en een algemeen lichamelijk onderzoek, volgt een oriënterend gynaecologisch onderzoek om een eerste zicht te krijgen op de vruchtbaarheidsproblematiek.

Deze onderzoeken zijn nodig om stapsgewijs op zoek te gaan naar mogelijke oorzaken van verminderde vruchtbaarheid. Hierbij wordt uw bloed, baarmoeder(slijmvlies), baarmoederhals(slijmvlies), eileiders en/of buikholte gecontroleerd.

Laatste aanpassing: 24 februari 2021