Endometriose

Endometriose is een gynaecologische aandoening waarbij cellen van het baarmoederslijmvlies (endometrium), die normaal de binnenkant van de baarmoeder bekleden, ook buiten de baarmoeder voorkomen, meestal in de buikholte, op het buikvlies en de organen in het bekken.

Afspraken

Endometriose

Symptomen van endometriose

De belangrijkste klachten van endometriose zijn:

  • Menstruatiepijn (voor/tijdens/na)
  • Pijn bij plassen en/of stoelgang maken (vooral tijdens menstruatie)
  • Pijn en/of bloedverlies tijdens/na seksuele betrekkingen
  • Vermoeidheid

Er is geen verband tussen de uitgebreidheid van de endometriose en de ernst van de pijnklachten.

Voorkomen van endometriose

Endometriose vinden we meestal terug in het kleine bekken: dit kan zowel op de buitenkant van de baarmoeder zijn, als op de eileiders, de eierstokken, de darmen, de blaas, de urineleiders of op het buikvlies. Er kunnen ook endometrioseletsels worden aangetroffen op de buikzijde van het middenrif. 

Waar komt endometriose voor

Kinderwens

De aanwezigheid van endometriose verlaagt de zwangerschapskans tot minder dan 10% per maand. Door het operatief verwijderen van endometriose zullen uw kansen op een zwangerschap vergroot worden. Lees meer over verminderde vruchtbaarheid bij de vrouw.

Oorzaak van endometriose

Endometriose ontstaat waarschijnlijk doordat er tijdens de menstruatie bloed via de eileiders in de buikholte terechtkomt. De cellen van het baarmoederslijmvlies kunnen zich inplanten in de buikholte waardoor endometriose ontstaat.

Vormen van endometriose

Endometriose heeft meerdere verschijningsvormen: 

  • Oppervlakkige endometriose: geïsoleerde vlakke zones op het buikvlies.
  • Uitgebreide endometriose: knobbels (noduli) die kunnen doorgroeien in omgevende organen zoals blaas, urinewegen, darm en vaginawand.
  • Endometriosecysten (endometrioma’s): cysten in de eierstok(ken).

Behandeling

U vindt hier een aantal mogelijke behandelingen voor deze aandoening. Na de diagnose kiest uw arts, samen met u en de andere artsen van het team, de beste oplossing voor u. Uw behandeling kan dus afwijken van de hieronder voorgestelde therapie(ën).

Kijkbuisoperatie waarbij het door endometriose aangetaste weefsel via een laparoscoop (kijkbuis) heel precies wordt verwijderd met een CO₂-laser.

Onderzoeken en diagnose

Bij (vermoeden van) deze aandoening voeren we een of meerdere onderzoeken uit.

MyEndo: een persoonlijk verhaal, een chronische ziekte, die miljoenen treft

Brochures

Laatste aanpassing: 8 juli 2024