Laparoscopie met CO2-laser bij endometriose

Kijkbuisoperatie waarbij het door endometriose aangetaste weefsel via een laparoscoop (kijkbuis) heel precies wordt verwijderd met een CO₂-laser.

Maatregelen corona

Naar aanleiding van de coronapandemie vinden er momenteel geen consultaties, onderzoeken en ingrepen plaats in kader van endometriose.

Voor dringende vragen of problemen kunt u ons bereiken via ons emailadres: endometriose@uzleuven.be

Via onze website laten wij u weten wanneer het endometriosecentrum terug operationeel is. Hiervoor volgen wij de veiligheidsmaatregelen en aanbevelingen van de overheid zeer nauw op. De gezondheid van jullie, de omgeving en onze medewerkers blijven absolute prioriteit.

Wees solidair en draag zorg voor elkaar. Samen hopen we op een snelle weder opstart.

Afspraken

Endometriose

Dagopname of hospitalisatie

Afhankelijk van de resultaten van de onderzoeken en de uitgebreidheid van endometriose zal de ingreep plaatsvinden via een dagopname in het chirurgisch dagcentrum of via een gewone hospitalisatie.

Noodzaak van een operatie

Bij blijvende pijn of als u een kinderwens hebt, wordt voorgesteld om de endometrioseletsels operatief te verwijderen. Er is immers geen enkel geneesmiddel dat endometriose doet verdwijnen.

Voorbereiding

 • Hormonale medicatie: uw menstruele cyclus wordt tijdelijk onderdrukt door het innemen van hormonale medicatie onder de vorm van een anticonceptiepil of hormonale injecties.
 • Darmvoorbereiding: de avond voor uw ingreep krijgt u een lavement om uw darmen te reinigen.

Operatie

Bij een laparoscopie wordt via de navel een kijkbuis ingebracht in de buikholte om de gynaecologische organen in het bekken te evalueren. Het beeld wordt via een camera, die op de kijkbuis wordt aangebracht, geprojecteerd op een tv-scherm. Met behulp van een energiestraal (CO2-laser) die doorheen de laparoscoop wordt geleid wordt het abnormale weefsel uitgesneden.

De operatie kan bij uitgebreide endometriose uitgevoerd worden door een multidisciplinair chirurgisch team.

  Laparoscopie bij endometriose

  Laparoscopie bij endometriose

  Nazorg

  • Afhankelijk van de uitgebreidheid van de endometriose kan uw herstel variëren van 1 week tot 6 weken.
  • Op de consultatie na uw ingreep wordt het operatieverslag met u overlopen. De arts bespreekt met u de kans op een spontane zwangerschap of zal aangeven dat een vruchtbaarheidsbehandeling aangewezen is.
  • Als u geen (actieve) kinderwens heeft, wordt gevraagd te (her)starten met hormonale therapie. De medicatie zal de menstruele cyclus onderdrukken om nieuwe endometrioseletsels te voorkomen.

  Brochures

  Laatste aanpassing: 10 maart 2021