Cochleair implantaat (CI)

Binnenoor implantaat
Na een cochleaire implantatie wordt de gehoorzenuw elektrisch gestimuleerd bij personen met (bijna) doofheid die onvoldoende kunnen geholpen worden met klassieke gehoorapparaten.

Werking cochleair implantaat?

Wanneer de haarcellen in het slakkenhuis (cochlea) van het binnenoor beschadigd zijn, kan een cochleair implantaat (CI) rechtstreeks de gehoorzenuw stimuleren.

Inwendig en uitwendig deel

Een CI bestaat uit een inwendig en een uitwendig deel die bij elkaar worden gehouden door magneten.

  • De microfoon van het uitwendig deel vangt het geluid uit de omgeving op en stuurt het door naar de spraakprocessor. Daar gebeurt de analyse en de verwerking van het geluid tot een code. Die code wordt van het uitwendig deel naar het inwendig deel gestuurd.
  • In de inwendige chip wordt bepaald welke elektroden in het slakkenhuis worden gestimuleerd. Die elektrische pulsen stimuleren de gehoorzenuw, die het signaal doorstuurt naar de hersenen. Het signaal wordt daar herkend als geluid.
Cochleair implant
Het CI-team geeft uitleg over een cochleair implantaat tijdens een infosessie

Terugbetaling cochleair implantaat

Wie komt er in aanmerking voor een terugbetaling van een cochleaire implant?

  • Kinderen en volwassenen met een ernstig gehoorverlies aan beide oren, die onvoldoende geholpen zijn met een klassiek gehoorapparaat.
  • Het gehoorverlies moet minstens 70 dBHL (decibels hearing level) zijn en het verstaan van spraak met een klassiek gehoorapparaat mag niet meer dan 30 procent bedragen.
  • Omdat de elektrische signalen rechtstreeks worden doorgegeven aan de gehoorzenuw, moet die gehoorzenuw intact en stimuleerbaar zijn.
  • Kinderen jonger dan 18 jaar kunnen in aanmerking komen voor een cochleair implantaat aan beide oren.
  • Kinderen jonger dan 18 jaar met een asymmetrisch gehoorverlies (beste oor minstens 60 dBHL en slechtste oor minstens 70 dBHL) kunnen in aanmerking komen voor een cochleair implantaat aan het slechtste oor.
  • Volwassenen met een bepaalde aandoening en kinderen (tot 18 jaar) die aan één oor een ernstig gehoorverlies hebben van  minstens 70 dBHL kunnen  in aanmerking komen voor een cochleair implantaat aan het slechtste oor.

Wat gebeurt er voor, tijdens en na cochleaire implantatie?

Lees meer over vooronderzoek, operatie, technische afregeling, gehoortraining en logopedie.

Specialisten

Steun onderzoek naar gehoorwelzijn

Gehoorproblemen hebben een grote impact op de levenskwaliteit en kunnen leiden tot angst, depressie en sociaal isolement. Mensen wachten gemiddeld zeven tot tien jaar om hulp te zoeken. Wereldwijd hebben ongeveer 466 miljoen mensen last van gehoorproblemen. In 2050 zullen dat er naar schatting 900 miljoen zijn.

Er is nog veel onderzoek nodig naar tijdig opsporen van gehoorverlies zowel bij jongeren als ouderen. Wilt u onderzoek naar gehoorwelzijn steunen? Dat kan via het mecenaat van de KU Leuven. 

Steun onderzoek naar gehoorwelzijn
Laatste aanpassing: 11 januari 2024