Vaste beugel (blokjes)

Vaste apparatuur (brackets, ook wel blokjes genoemd) is een beugel die op de tanden wordt gekleefd en daardoor vastzit in de mond. Doorheen de brackets wordt een draad aangebracht, die ervoor zorgt dat krachten op de tanden worden overgezet om ze naar de gewenste positie te verplaatsen.

Soms wordt er, in combinatie met brackets, een uitneembare beugel gedragen om te voorkomen dat de brackets in de ondertandenboog worden afgebeten.

Afspraken

Tandheelkunde

Neveneffecten

Tandgevoeligheid

Wanneer de brackets geplaatst zijn, komt er spanning op de tanden. De spanning zorgt voor de tandverplaatsing, maar kan ook tandgevoeligheid veroorzaken. Kauwen op harde voedingsmiddelen kan pijn doen. Als je te veel pijn hebt, kan een pijnstiller (Paracetamol ®) voor verlichting zorgen.

Irritatie van wangen en lippen

De beugel kan in het begin ook de wangen en lippen een beetje irriteren. Je kan stukjes was op de beugel aanbrengen om verdere irritatie te voorkomen. Na enkele dagen nemen de pijn en irritatie af.

Blijvende klachten?

Indien de klachten aanhouden of erger worden, neem dan contact op met je orthodontist.

Controles

Om de 5 à 8 weken kom je op controle en zal je orthodontist de nodige activaties aanbrengen.

Zorg dragen voor beugel en tanden

Als je brackets draagt, zijn er een aantal dingen waarop je moet letten. 

Geen harde voeding afbijten

Je mag geen harde voedingsmiddelen afbijten om te voorkomen dat de brackets van de tanden afbreken. Bijvoorbeeld het afbijten van een appel en het eten van nootjes is af te raden.

Vermijd suiker

Daarnaast vermijd je het best eten en drank met veel suiker, vooral omdat je je tanden door de brackets moeilijker kan poetsen en de kans op gaatjes groter is. 

Poetsen

Het is extra belangrijk om de tanden minstens twee maal per dag goed te poetsen, zoals de orthodontist je zal demonstreren.

Duur van de behandeling

De duur van een behandeling met brackets is afhankelijk van een aantal factoren, zoals je medewerking en de biologische reactie van het bot waarin de tanden staan.

Gemiddeld duurt een orthodontische behandeling met brackets 2 à 3 jaar, maar elk gebitsprobleem is uniek en vraagt om een specifieke behandeling.

Na de behandeling met brackets volgt nog een retentieperiode van minimum 2 jaar om het gebit in zijn nieuwe stand te stabiliseren.

Laatste aanpassing: 10 maart 2021