Groeibeugel

Functionele orthodontische apparatuur

Wanneer de tanden van de bovenkaak niet goed op die van de onderkaak passen, ligt de oorzaak vaak in een foute relatie tussen boven- en onderkaak. Om de kaakrelatie te verbeteren, wordt een beugel geplaatst die behoort tot de groep van de functionele apparatuur of activatoren. Deze beugels worden ook wel groeibeugels genoemd, omdat ze de groei van de kaken tijdens de adolescente groeispurt stimuleren of afremmen. 

Afspraken

Tandheelkunde

Wat is een functioneel apparaat of activator?

Het functioneel apparaat is een uitneembare beugel die voor een groot deel uit kunststof bestaat en waarvan de draden kunnen geactiveerd worden. De kunststof omvat de tanden in beide tandenbogen. De beugel brengt de kaken in een goede onderlinge relatie en zorgt voor een nieuw evenwicht van de wangspieren, tong en lippen.

Bij sommige patiënten is het nodig om in combinatie met een functioneel apparaat ook een buitenbeugel of vaste apparatuur (brackets) te gebruiken.

Wanneer moet je de beugel dragen?

Je moet de beugel minimaal 14 uur per dag dragen, dus ook tijdens het slapen. Je hoeft de beugel niet op school te dragen en je mag hem ook uitdoen om te eten. 

 

Duur van de behandeling

De behandelduur is afhankelijk van het specifieke gebits- een kaakprobleem en jouw medewerking.

Een behandeling met functionele apparatuur maakt vaak deel uit van een orthodontische behandeling in twee fasen. In een eerste fase wordt de kaakrelatie verbeterd en in een tweede fase worden de tanden in een mooie boog gebracht met vaste apparatuur (brackets).

Laatste aanpassing: 10 maart 2021