Buitenbeugel

De buitenbeugel bestaat uit twee bogen, een kleine binnenboog en een grote buitenboog, die in het midden aan elkaar vastzitten. De binnenboog komt in de mond en wordt ingebracht in de buisjes op de metalen bandjes, die rondom de kiezen worden geplaatst. De buitenboog loopt langs de buitenkant van de wangen. Die wordt vast gehaakt aan een elastische band die rond het hoofd of de nek wordt gedragen.

Afspraken

Tandheelkunde

Waarvoor wordt een buitenbeugel gebruikt?

Een buitenbeugel wordt gebruikt om ruimte te maken in de boventandenboog door de kiezen naar achteren te verplaatsen.

Vaak wordt een buitenbeugel gecombineerd met andere beugels, zoals een activator (functionele apparatuur) of brackets (vaste apparatuur).

Hoe vaak moet de beugel worden gedragen?

Om een resultaat te bekomen, moet je de beugel minimaal 14 uur per dag dragen.

Dat wil zeggen dat je de beugel ook tijdens het slapen moet dragen. In het begin is dat even wennen.

Je hoeft de beugel niet op school te dragen en je mag hem verder ook uitlaten tijdens het tandenpoetsen, douchen, eten, zwemmen en tijdens contactsporten.

Let erop dat de buitenbeugel alleen in rustige omstandigheden wordt gedragen, bijvoorbeeld thuis tijdens het lezen van een boek, het studeren of televisiekijken. 

Neveneffecten

Tandgevoeligheid

De kiezen kunnen de eerste dagen na plaatsing van de beugel gevoelig zijn. Kauwen op harde voedingsmiddelen kan pijn doen. Als je erg veel pijn hebt, kan een pijnstiller (Paracetamol®) voor verlichting zorgen. De pijn kan drie tot zeven dagen aanhouden.

Irritatie van wangen en lippen

De beugel kan in het begin ook de wangen en lippen een beetje irriteren. De klachten gaan binnen een paar dagen vanzelf over, omdat er een gewenningseffect optreedt.

Reinigen van de beugel en de tanden

Je poetst de beugel met water en je kan de nekband wassen. 

Besteed bij het tandenpoetsen extra aandacht aan de kiezen waar de bandjes omheen zitten. Het is immers moeilijker deze tanden vrij te houden van tandplak.

Controles

Om de 6 à 8 weken kom je op controle om de beugel bij te stellen.

Laatste aanpassing: 10 maart 2021