Maak een afspraak

Symptomen

Spondylolyse kan rugpijn veroorzaken, maar blijft ook vaak zonder last. Spondylolyse ontstaat vooral op adolescentenleeftijd (meestal ten gevolge van intense beoefening van bepaalde sporten).

Wanneer een spondylolyse zich aan weerszijden van eenzelfde wervelboog voordoet, kan dit (vooral tijdens de groeispurt) tot een afschuiving van het ene wervellichaam ten opzichte van het andere leiden (spondylolisthesis). Een dergelijke spondylolisthesis kan gepaard gaan me  rugpijn, maar blijft vaak zonder symptomen.

Rugpijn en/of pijn in de benen ontstaan vaak pas op latere leeftijd, wanneer ook artrose ontstaat.

Behandeling

U vindt hier een aantal mogelijke behandelingen voor deze aandoening. Na de diagnose kiest uw arts, samen met u en de andere artsen van het team, de beste oplossing voor u. Uw behandeling kan dus afwijken van de hieronder voorgestelde therapie(ën).

  • Behandeling enkel te overwegen als er symptomen zijn.
  • Brace of korset bij adolescenten op het ogenblik dat een spondylolyse ontstaat en pijnlijk is.
  • Kinesitherapie en stabilisatietraining bij chronische rugpijn en een voltrokken spondylolyse.
  • Chirurgisch herstel van de onderbreking als een voltrokken spondylolyse pijnlijk blijft ondanks ki

Onderzoeken en diagnose

Bij (vermoeden van) deze aandoening voeren we een of meerdere onderzoeken uit.

  • Röntgenstralen of RX-stralen worden door bepaalde weefsels in het lichaam tegengehouden. Stralen die door het lichaam gaan, worden gebruikt om een beeld te maken van weefsels: het röntgenbeeld.

  • Röntgenstralen genereren gedetailleerde dwarsdoorsneden van een lichaamsregio welke de computer omzet in beelden in andere ruimtelijke vlakken en in driedimensionale beelden.

  • Aandoeningen van skelet opsporen via een ingespoten speurstof (tracer) gevolgd door een scan. Kan ook doorbloeding van skelet in beeld brengen om ontstekingen op te sporen.

Meer informatie

Snel naar

Contact

Maak een afspraak


Specialisten