Gebruikt u thuis geneesmiddelen?

Maak een overzicht van alle geneesmiddelen die u inneemt. Breng ze indien mogelijk in hun originele verpakking mee naar het ziekenhuis. Het is belangrijk dat uw arts op de hoogte is van de geneesmiddelen die u al neemt om gevaarlijke reacties te vermijden. Tijdens uw opname wordt alle nodige medicatie voor u voorzien.
Geneesmiddelen

Medicatie meebrengen

Als de afdeling u vraagt om alle thuismedicatie mee te brengen naar het ziekenhuis, gaat het over alle geneesmiddelen die u thuis inneemt (ook geneesmiddelen die niet door de huisarts werden voorgeschreven) in de originele verpakking.

Denk aan bloedverdunners, slaappillen, pijnstillers, anticonceptiepil, oogdruppels, spuiten, puffers, zalven, voedingssupplementen en homeopathische middelen. Ook geneesmiddelen die u slechts af en toe inneemt, mag u niet vergeten. 

Breng de verpleegkundige op de hoogte van geneesmiddelen die u niet verdraagt of waar u allergisch aan bent. 

Overzicht

Download hieronder een leeg medicatieschema. Vul het zelf in of laat u, indien nodig, helpen door een familielid, een thuisverpleegkundige, uw apotheker of uw huisarts.

PDF
Thuismedicatie
PDF - 154.77 Kb

Neem nooit geneesmiddelen in zonder toestemming

De medicatie wordt altijd door de verpleegkundige gegeven. Wij vragen u daarom al uw thuismedicatie af te geven aan de verpleegkundige die u verzorgt. Uw meegebrachte medicatie krijgt u ten laatste terug op de dag van uw ontslag uit het ziekenhuis. 

Alle medicatie die u nodig hebt, wordt voor u in de ziekenhuisapotheek besteld en wordt u op de gepaste tijdstippen gebracht door de verpleegkundige.

Sommige geneesmiddelen mogen niet samen worden ingenomen omdat ze onderzoeken of operaties kunnen verstoren. Neem tijdens uw verblijf nooit geneesmiddelen in zonder toestemming van uw arts, ook al lijken ze onschuldig. Uw arts zal daarom soms voorstellen om uw thuismedicatie tijdelijk aan te passen.

Vraag uitleg aan de arts of verpleegkundige

Als u bij uw opname of tijdens uw verblijf vragen hebt of de aangereikte geneesmiddelen niet (her)kent omdat ze anders zijn dan u verwacht, aarzel dan niet om meer uitleg te vragen aan uw behandelende arts of om de verpleegkundige van uw afdeling aan te spreken.

Laatste aanpassing: 17 januari 2024