Urinecytologie

Uitvoerfrequentie

Dit onderzoek wordt 2x per dag uitgevoerd in het laboratorium (exclusief weekend en feestdagen).

Antwoordtijd

De tijd tussen ontvangst van het staal en een eerste rapportering bedraagt 4 werkdagen, indien bijkomend overleg en/of bijkomende onderzoeken vereist zijn kan de doorstroomtijd oplopen.

Staalsoort

 Urine, blaasspoeling, ureter- of urethraspoeling

Aanvraagformulier

 Het aanvragen van een cytolgisch onderzoek kan via het aanvraagformulier specifiek formulier: "3033".
Aanvraagformulier en aanbevelingen bij invullen”.

Afname instructies

  1. Maak gebruik van de voorgevulde tubes van Cytolyt® solution
  2. Vul de tube aan tot deze volledig gevuld is.
  3. Schroef de dop vast zodat de markeringsstreep op de dop overeenkomt met deze op de tube.
  4. Label het staal met de patiëntgegevens.

Verzending

Verzenden op kamertemperatuur (tussen 15°C en 30°C), zo snel mogelijk na staalafname (celmateriaal is maximum 8 dagen houdbaar op Cytolyt® op kamertemperatuur).

U vindt alle info in de rubriek "staal verzenden"

Methode

Van het ontvangen staal wordt een dunnelaagpreparaat gemaakt volgens het systeem van Hologic®. Dit preparaat wordt vervolgens gekleurd volgens de methode van Papanicolaou.

Policy

De dienst Pathologische Ontleedkunde streeft naar een continue verbetering van de dienstverlening, waarbij de patiënt centraal staat.
Om een optimale technische verwerking en diagnostiek te garanderen, is het ook van essentieel belang dat de stalen op een correcte manier worden geïdentificeerd, bewaard en getransporteerd en bovendien vergezeld zijn van een correct en volledig ingevuld aanvraagformulier.
Indien de richtlijnen in de staalafname instructie niet worden nageleefd, wordt er contact opgenomen met de aanvragende arts of wordt er een melding gemaakt in het verslag. In deze gevallen kan de doorstroomtijd verlengd zijn.

Opmerkingen

Indien dit een afgedrukt formulier is, controleer http://www.uzleuven.be/pathologische-ontleedkunde/staalafnames voor recentste versie. PO-AL025-WW42-M04.

Laatste aanpassing: 8 april 2023