Overige weefsels

Afname instructies en condities

De staalname is een essentieel onderdeel van het onderzoek en draagt bij tot de kwaliteit van de resultaten. Het is daarom aangeraden om contact op te nemen met een terzake bevoegde patholoog (zie "artsen en medewerkers") om informatie te bekomen omtrent de staalafname.
Etiket met patiëntgegevens op elk recipiënt

 Afnameformulier of begeleidende brief

Uur van afname noteren op aanvraagformulier
zorg altijd voor alle relevante klinische informatie en specificeer de vraagstelling
specifiek formulier: “3033
Aanvraagformulier en aanbevelingen bij invullen

Verzending

Gefixeerde stalen: transporteren bij kamertemperatuur
Vers weefsel: transport bij 4°C. Het materiaal dient binnen 2u na afname op de dienst Pathologische Ontleedkunde aanwezig te zijn.
Weefsel ingevroren bij -80°C moet in vloeibare stikstof/carboglace bewaard en getransporteerd worden.
U vindt algemene informatie in de rubriek “staal verzenden

Policy

De dienst Pathologische Ontleedkunde streeft naar een continue verbetering van de dienstverlening, waarbij de patiënt centraal staat.
Om een optimale technische verwerking en diagnostiek te garanderen, is het ook van essentieel belang dat de stalen op een correcte manier worden geïdentificeerd, bewaard en getransporteerd en bovendien vergezeld zijn van een correct en volledig ingevuld aanvraagformulier.
Indien de richtlijnen in de staalafname instructie niet worden nageleefd, wordt er contact opgenomen met de aanvragende arts of wordt er een melding gemaakt in het verslag. In deze gevallen kan de doorstroomtijd verlengd zijn.

Opmerkingen

Indien dit een afgedrukt formulier is, controleer http://www.uzleuven.be/pathologische-ontleedkunde/staalafnames voor recentste versie.
PO-AL025-WW19-M03

Laatste aanpassing: 18 november 2022