Bijnierchirurgie

Operatie waarbij de bijnier wordt verwijderd als behandeling voor verschillende zeldzame aandoeningen van de bijnier.

Afspraken

Oncologische heelkunde

Diagnose, ingreep en opvolging

Als uw kind of adolescent geopereerd moet worden aan een bijniertumor, volgt u een apart traject op maat in samenwerking met de afdeling kinderoncologie.

Bekijk het traject voor kinderen en adolescenten

Het komt relatief weinig voor dat er een bijnier moet verwijderd worden. Bovendien zijn er een aantal verschillende redenen waarom een bijnier verwijderd wordt met specifieke aandachtspunten. Voor een optimale zorg is het noodzakelijk om een bepaald aantal ingrepen per jaar te verrichten. In UZ Leuven verrichten we ongeveer 30 bijnierresecties per jaar.

Diagnose bij endocrinologie

Iedere patiënt gaat eerst langs op de dienst endocrinologie om de diagnose op punt te stellen. Bij een aantal aandoeningen wordt er vóór de ingreep met medicatie gestart om de klachten te behandelen en het risico van de ingreep te beperken.

Gezien het complexe en zeldzame ziekten betreft willen we dat dit minstens 1 keer gebeurt in UZ Leuven. Eventuele aanvullende onderzoeken kunnen zoveel als mogelijk bij u in de buurt gebeuren.

Ingreep bij oncologische heelkunde

U wordt een 2de keer gezien op de dienst oncologische heelkunde die zal instaan voor de chirurgische ingreep.

De oncologische chirurg bekijkt samen met u welk type ingreep het best gepast is en legt u uitgebreid uit hoe alles zal verlopen.

Verdoving bij anesthesiologie

Tot slot krijgt u ook een afspraak op de dienst anesthesie om de narcose te bespreken.

Opvolging

Na de ingreep krijgt u nog een afspraak op de raadpleging van oncologische heelkunde om het verloop na de ingreep te evalueren.

De verdere opvolging is afhankelijk van de onderliggende oorzaak en zal via uw endocrinoloog verlopen.

3 technieken

De bijnier kan op verschillende manieren verwijderd worden. Er worden momenteel 3 technieken gebruikt. Elke techniek heeft zijn voor- en nadelen. De chirurg bespreekt met u welke techniek voor u het best gepast is.

Onze specialisten

Laatste aanpassing: 17 juli 2023