Verloop van een ooglaseroperatie

20 juni 2018
Denk je aan een ooglaseroperatie? UZ Leuven heeft al bijna twintig jaar ervaring met ooglaserchirurgie. Bovendien heeft het Leuvense lasercentrum sinds vorig jaar een nieuwe laser en geavanceerde apparatuur voor nog meer precisie. Onze oogspecialist vertelt je stap voor stap hoe een ooglaseroperatie gebeurt.
Ooglaser

Zelfs sterk bijziende patiënten zien onmiddellijk na de operatie scherper.

Een ooglaseroperatie kan de levenskwaliteit van mensen met bijziendheid, verziendheid en astigmatisme spectaculair verbeteren.

Voor wie tijdens de lessen optica van het vak fysica niet goed heeft opgelet: bijziende mensen hebben problemen met zien in de verte, verzienden zien onscherp in de verte en nog waziger dichtbij. Bij astigmatisme zie je onscherp veraf én dichtbij.

De gemiddelde patiënt van het universitair lasercentrum Leuven (ULCL) is relatief jong.

Dokter Heleen Delbeke, oogarts in UZ Leuven, legt uit: “Laserchirurgie van het hoornvlies is een goed alternatief voor een bril of contactlenzen. Onze doorsnee patiënt is een jonge dertiger die jarenlang lenzen heeft gedragen, maar die nu niet meer verdraagt. Voor wie intensief sport, is een bril vaak geen optie. En ook het modebeeld speelt een rol in de vraag naar laserchirurgie.”

Zelfs sterk bijziende patiënten zien onmiddellijk na de operatie scherper
dr. Heleen Delbeke

Vooronderzoek

Wat gebeurt er precies bij ooglaserchirurgie?

Heel eenvoudig uitgelegd maakt de laser het hoornvlies dunner, zodat de kromming ervan verandert en de patiënt weer scherp kan zien zonder bril of contactlenzen.

Het hoornvlies is de voorste doorzichtige structuur aan de buitenkant van het oog, waarlangs het licht het oog binnenvalt. Bij het vooronderzoek maakt een speciale roterende camera een digitale kaart van het hoornvlies door een meting uit te voeren op maar liefst 138.000 punten.

“Elke patiënt is uniek”, vertelt dokter Delbeke. “We houden rekening met iemands dagelijkse leven, beroep en hobby’s. In sommige gevallen moeten we spijtig genoeg adviseren dat het veiliger is om geen operatie uit te voeren en bespreken we welke mogelijkheden wel een oplossing zijn.”

Een blauwdruk van je iris is even uniek als een vingerafdruk

Waarom zou iemand kiezen voor ooglaserchirurgie in een universitair ziekenhuis?

Dokter Delbeke: “Een universitaire omgeving biedt garantie op wetenschappelijke kennis, kwaliteit en veiligheid voor de patiënt. Tijdens de uitgebreide vooronderzoeken leren patiënt en chirurg elkaar beter kennen. Zo kunnen we beter op de verwachtingen van de patiënt inspelen.”

Gepersonaliseerd

Als het hoornvlies dik genoeg is om in alle veiligheid een laseroperatie uit te voeren, volgen nog verdere vooronderzoeken.

“Bij dat vooronderzoek maken we gebruik van de iDesign, een geavanceerd apparaat dat vijf verschillende parameters in het oog meet op 1.200 punten. De kleinste onvolmaaktheid wordt zo geregistreerd. We maken een blauwdruk van je iris, die even uniek is als een vingerafdruk. Daardoor kunnen we de laserbehandeling op maat uitvoeren.

De gepersonaliseerde behandeling zorgt ervoor dat je minder risico loopt om na de ingreep last te krijgen van lichtkringen of halovorming en nachtblindheid. Sommige patiënten merken zelfs dat ze na de laser scherper zien dan vroeger met hun bril of contactlenzen.”

Voor de operatie brengt de chirurg de resultaten van de iDesign over naar het lasertoestel, zodat die echt een behandeling op maat van de patiënt kan doen. “Het toestel registreert niet alleen de iris, maar volgt ook het oog tijdens de ingreep. De laser merkt de kleinste oogbewegingen op en herpositioneert zich als dat nodig is.”

Slijpen

Voor de laseroperatie zelf werken de oogchirurgen sinds meer dan een jaar met een geavanceerde techniek: de femtosecond laser. Het toestel is uiterst precies, wat tot nog betere resultaten leidt.

Hoe verloopt de ingreep met een laser?

Dokter Delbeke: “Vooraf krijgt de patiënt een kalmeermiddel. Ik verdoof het oog met oogdruppels, waardoor de operatie volledig pijnloos is. Tijdens de ingreep praat ik met de patiënt om hem of haar gerust te stellen. Soms leg ik mijn hand op het voorhoofd van de patiënt, terwijl ik de femtosecond laser met een joystick en een pedaal bedien.

Een aan de oogbol aangepast zuignapje zuigt de oogbol gedurende enkele seconden vacuüm.” Dan gaat het heel snel. “De laser schiet gedurende 14 seconden minuscule luchtbelletjes in het hoornvlies in de vorm van een cirkel, waardoor een flapje van het hoornvlies kan worden gescheiden.

De femtosecond laser behandelt beide ogen, daarna gaan we over naar de andere laser. Met die excimer laser slijp ik op minder dan een minuut het vooraf berekende deel van het hoornvlies onder het omgeklapte flapje weg.

Daarna plaats ik de flap manueel terug en komt het tweede oog aan de beurt.

Zo’n excimer laserbehandeling duurt maximaal 60 seconden. Maar misschien zijn het wel de langste seconden van je leven.” Voor dokter Delbeke blijft het een dankbare job om mensen weer beter te laten zien.

“Onze patiënten zijn, zonder bril of contactlenzen, soms heel slechtziend. Dan is het best wel spectaculair om te merken dat zelfs sterk bijziende patiënten onmiddellijk na de operatie scherper zien dan ervoor. Dat geeft je als arts een enorme voldoening.”

Gerelateerd

Laatste aanpassing: 16 maart 2023