Glaucoom opsporen met AI

16 september 2023

Glaucoom is de belangrijkste oorzaak van onomkeerbare blindheid. Onderzoekers van UZ Leuven en KU Leuven ontwikkelden een model om glaucoom via artificiële intelligentie (AI) op te sporen. Het model werd getraind met oogfoto’s van patiënten in UZ Leuven.

Het unieke aan dit model is dat het, in tegenstelling tot bestaande AI-modellen, in staat is om glaucoom met grote betrouwbaarheid op te sporen, niet alleen in de eigen ziekenhuisomgeving, maar ook in datasets verspreid over de hele wereld. Dat is niet vanzelfsprekend, want datasets verschillen wereldwijd op het vlak van bevolking, glau-coomtype, cameratype of belichting van de foto’s.

De onderzoekers gebruikten de nieuwste AI-technieken om het model heel toepasbaar te maken in andere omgevingen.

Prof. dr. Ingeborg Stalmans, oogarts in UZ Leuven: “De studie brengt ons een grote stap dichter bij een kosteneffectieve tool die artsen wereldwijd kan helpen bij glaucoom­screening. Enkel een tijdige diagnose en behandeling kan onomkeerbaar gezichtsverlies voorkomen.”

Gerelateerd

Meer nieuws over "Oogziekten"

Stap dichter bij AI-assistent die glaucoom kan opsporen

4 juli 2023
Artificiële intelligentie (AI) kan oogartsen helpen bij het herkennen van glaucoom, de belangrijkste oorzaak van blindheid. Belgische onderzoekers ontwikkelden een nieuw AI-model en trainden het op oogfoto’s van patiënten in UZ Leuven. Het algoritme bleek in staat om glaucoom ook in 13 externe datasets op te sporen.
Lees meer
Meer nieuws over "Oogziekten"

Nieuwe gentherapie voor congenitale blindheid

13 januari 2023
Recent werd de eerste gentherapie voor erfelijke netvliesaandoeningen, voretigene neparvovec of Luxturna, goedgekeurd voor gebruik. Artsen van UZ Leuven behandelden een eerste patiënt met deze nieuwe gentherapie. Bij tijdige diagnose kan Luxturna de verdere progressie van de aandoening voorkomen.
Lees meer
Meer nieuws over "Oogziekten"

Oogartsen, biologen en ingenieurs trekken ten strijde tegen alzheimer

26 mei 2021
Onderzoekers van UZ Leuven, KU Leuven, VITO en imec publiceerden veelbelovende resultaten over het gebruik van een hyperspectrale camera om eiwitplaques in de ogen van alzheimerpatiënten op te sporen.
Lees meer
Laatste aanpassing: 16 september 2023