UZ-magazine september 2023

UZ-magazine is een blad voor patiënten, familie en bezoekers van UZ Leuven. Het combineert medische artikels met praktische weetjes, beschouwende columns, menselijke verhalen en een blik achter de schermen van een van de grootste ziekenhuizen van het land.
16 september 2023
Onderzoekers van UZ Leuven en KU Leuven toonden voor het eerst statistisch aan dat longen van overleden personen ouder dan 70 even veilig en effectief zijn om te transplanteren als de longen van een jonger persoon.
16 september 2023
Onze reporter trekt door de gangen van campus Gasthuisberg en meet de hartslag van mensen die hier passeren. In deze editie polsen we naar kleine en grote frustraties: waar breken onze patiënten zich het hoofd over en hoe gaan ze daarmee om?
16 september 2023
Je zit in een auto die begint te rijden zonder dat je hem gestart hebt: zo voelen dwanggedachten en dwanghandelingen aan. Twee tot drie procent van de mensen heeft een obsessieve-compulsieve stoornis (OCD). Die kan hardnekkig zijn, maar met de juiste hulp, kun je ervan genezen.
16 september 2023
De moeite om een ommetje voor te maken: in de lange bezoekersgang van campus Gasthuisberg hangen nog tot 6 oktober de surrealistische schilderijen van Linda Blokken.
16 september 2023
Pakweg 20 jaar geleden was een hartoperatie bij baby’s en kinderen een erg gevaarlijke onderneming. Vandaag kan een kind zelfs vlak na de geboorte al geopereerd worden, maar ook dan blijven er heel wat uitdagingen. Naar welke medische doorbraken kijkt onze kinderhartchirurg uit?
16 september 2023
Uit dankbaarheid voor de geleverde zorg willen mensen soms een gift doen aan het ziekenhuis. Daarbij kun je kiezen voor een specifiek fonds, dat meestal gelinkt is aan een bepaalde ziekte. Sinds kort bestaat er een formule waarbij je UZ Leuven zelf de keuze laat waaraan het geld besteed zal worden: UZ Leuven Charity.
16 september 2023
Bij een gewelddadig of verdacht overlijden wordt vaak de hulp ingeroepen van wetsdokters en forensische experten van UZ Leuven. Behalve de klassieke autopsie op het lichaam gebeurt er tegenwoordig ook onderzoek op het lijk via radiologische beelden. Met die virtuele autopsie is UZ Leuven een pionier in België.
16 september 2023
16 september 2023
Een historisch moment voor campus Gasthuisberg: tot eind oktober volg je nog de klassieke kleurenpijltjes om je weg te vinden, vanaf november zal het ziekenhuis werken met een moderne manier van bewegwijzering, gebaseerd op het idee van een stratenplan in een stad.
16 september 2023
Naar het ziekenhuis gaan is meestal niet iets waar je vrolijk van wordt. Het laatste waar je aan wil denken, zijn al de praktische zaken die erbij komen kijken. Maar geen nood: achter de schermen staan de helpende helden van sociaal werk klaar om je kopzorgen te verlichten. In UZ Leuven doen ze dat al 50 jaar.
16 september 2023
Een magisch Kazou-kampje in het kinderziekenhuis, een blik achter de schermen van het brandwondencentrum of het bijzondere verhaal van een verpleegkundige? Op Instagram @uzleuven.be blijf je op de hoogte van alle hartverwarmende berichten en nieuwsflashes van UZ Leuven.
16 september 2023
Glaucoom is de belangrijkste oorzaak van onomkeerbare blindheid. Onderzoekers van UZ Leuven en KU Leuven ontwikkelden een model om glaucoom via artificiële intelligentie (AI) op te sporen. Het model werd getraind met oogfoto’s van patiënten in UZ Leuven.
16 september 2023
Net voor de zomer kondigde minister Frank Vandenbroucke een wettelijk en financieel kader aan voor thuishospitalisatie bij kanker. UZ Leuven werkte drie jaar mee aan een pilootproject met de overheid voor oncologische behandelingen aan huis.
16 september 2023
Kreeg je als kind waterpokken? Dan is er kans dat je later zona krijgt: een bandvormige huiduitslag die vaak verschijnt aan één kant van je lijf. Het waterpokkenvirus verlaat je lichaam immers nooit. Prof. dr. Petra De Haes deelt vijf feiten over het virus.
16 september 2023
Het is soms even schrikken als je campus Gasthuisberg oprijdt: nog meer bulldozers, werkmannen en opengebroken wegen? Inderdaad, er wordt hard gewerkt aan de uitbouw van een moderne Health Sciences campus Gasthuisberg. Check daarom altijd de verkeersinfo op de website van UZ Leuven voor je naar het ziekenhuis komt.
16 september 2023
De koffiebar in de grote ontvangsthal van campus Gasthuisberg kent iedereen: een kop koffie, een stuk taart of een broodje tijdens het wachten is altijd welkom. Maar wist je dat er ook een heus restaurant voor bezoekers in het ziekenhuis is?
16 september 2023

Printversie

Laatste aanpassing: 31 oktober 2023