Ellada (36)

12 mei 2023

- oncologie

Ellada en haar man hebben net een verlossende consultatie achter de rug en moeten het goede nieuws nog laten bezinken. Haar stem breekt wanneer ze vertelt dat ze net genezen verklaard werd. Ze gaat dadelijk naar huis, naar haar kinderen van 2 en 5. 

Het zag er nochtans niet goed uit. Ellada meldde zich een half jaar geleden in het ziekenhuis met pijn op haar borstkas. De diagnose was ongewoon en hard voor haar leeftijd: kwaadaardige lymfeklierkanker. Haar wereld stortte in elkaar, een lastige tijd brak aan: pijn, morfine, chemo en onzekerheid. 

Ellada: “Mijn moeder woont in Rusland, ik had haar graag bij mij gehad. Maar door de oorlog kreeg zij geen visum. Dat was heel moeilijk. Onze kindjes zijn nog zo jong, ze begrepen niet dat ik ziek was en moest rusten.”

De behandelingen sloegen gelukkig aan. De ziekte heeft haar geholpen om duidelijker prioriteiten te stellen. “Ik wil bewuster keuzes maken. Ik heb een eigen make-upbedrijfje en ben creatief in het opsteken van haren van bruiden. Dat is mijn passie. Maar daarnaast nam ik vaak werk aan uit bezorgdheid voor het financiële. Dat wil ik nu afbouwen om helemaal te gaan voor wat mij het meest voldoening geeft.”

Het komende weekend komt Ellada’s moeder aan uit Rusland. Dat wordt een feestje! “En deze zomer hoop ik mijn oma in Rusland te kunnen bezoeken.”

Onze reporter trekt door de gangen van campus Gasthuisberg en meet de hartslag van mensen die hier passeren. Het jaar is alweer halfweg: in deze editie polsen we naar de plannen en vooruitzichten van patiënten in 2023.

Laatste aanpassing: 12 mei 2023