Bijwerkingen van immuuntherapie

Het gebeurt soms dat immunotherapie niet alleen de kankercellen aanvalt, maar ook het eigen lichaam. Bepaalde organen kunnen daardoor ‘ontstoken raken’. We spreken dan van een auto-immuunreactie. Die reactie kan zich uiten onder de vorm van klachten die onschuldig lijken zoals jeuk, buikpijn en diarree.

Bijwerkingen

Immunotherapie kan een ontstekingsreactie in de darmen veroorzaken. Daardoor kunt u last krijgen van diarree. U zult vaker stoelgang hebben en uw stoelgang zal vloeibaarder zijn dan gewoonlijk.
Immuuntherapie kan uw huid droger en/of schilferig maken, wat jeuk kan veroorzaken. Soms doet zich een huidreactie voor onder de vorm van huiduitslag. Door immuuntherapie kan uw huid bleker worden of witte vlekken vertonen. Ook uw haarkleur kan lichter worden. Uw haar zal niet uitvallen, maar mogelijk dunner worden.
Veel mensen die behandeld worden met immunotherapie krijgen last van vermoeidheid. Anderen ervaren helemaal geen last en kunnen hun activiteiten gewoon verderzetten. Vaak wordt aangeven dat men zich minder goed kan concentreren.
Als reactie op immuuntherapie kunt u misselijk zijn, minder eetlust hebben of een zwaar gevoel op de maag ervaren. Die klachten verschillen van persoon tot persoon, zelfs als die personen dezelfde therapie krijgen.
Zowel de lichamelijk als de emotionele gevolgen van uw ziekte en de behandeling met immuuntherapie kunnen gevolgen hebben voor uw seksuele behoefte en uw seksleven. De invloed van een behandeling op de seksualiteit is voor iedereen verschillend.
Angst, boosheid, verdriet en andere gevoelens zijn erg normaal in deze periode. U krijgt dan ook heel wat te verwerken. Ook na uw behandeling kan u angst, boosheid en verdriet voelen over wat u is overkomen.
In zeldzame gevallen kan u door immuuntherapie last krijgen van spier- en gewrichtspijn. Mogelijk voelen uw gewrichten en/of spieren stijf aan of krijgt u spierkrampen.

Een behandeling met immunotherapie kan nevenwerkingen veroorzaken. Er kunnen twee vormen van nevenwerkingen optreden.

  • Nevenwerkingen die een reactie zijn van het lichaam op de toediening van de geneesmiddelen. Dat kan bepaalde nevenwerkingen, zoals vermoeidheid, veroorzaken. Of u daar last van zult ondervinden, is niet te voorspellen.
  • Nevenwerkingen die ontstaan door het stimuleren van het immuunsysteem. Dan spreken we van een zogenaamde auto-imuunreactie

Hoe nevenwerkingen herkennen?

Het is erg belangrijk om nevenwerkingen als gevolg van immunotherapie tijdig en correct te herkennen. Een mogelijke (auto-)immuunreactie of overstimulatie van het immuunsysteem moet immers tijdig vastgesteld worden.

Volg uw klachten goed op. Dat zorgt ervoor dat: 

  • u sneller in de gaten hebt wanneer nieuwe klachten op treden.
  • u beter kan vermoeden wanneer het zinvol of zelfs noodzakelijk is om uw zorgverleners te raadplegen.
  • u beter aan uw arts en verpleegkundige kan uitleggen welke nevenwerkingen u thuis hebt ervaren.

Praat erover

Zowel tijdens al na uw behandeling is het belangrijk om uw zorgverleners op de hoogte te brengen als u bepaalde bijwerkingen ervaart. Ook schijnbaar banale klachten kunnen wijzen op een auto-immuunreactie. 

Alarmsignalen

Het is erg belangrijk dat een auto-immuunreactie tijdig wordt vastgesteld en behandeld. 

Bij de volgende tekenen of klachten contacteert u meteen uw behandelende arts.

  • Kortademigheid, hoesten
  • Huiduitslag, jeuk, geel worden van de huid
  • Geel worden van het oogwit, slecht zien
  • Minder of net meer plassen, donkere urine, diarree of buikloop, bloed in de ontlasting
  • Hoofdpijn, buikpijn, pijn ter hoogte van de lever (rechts van de maagstreek), pijnlijke of gezwollen gewrichten
  • Vermoeidheid, lusteloosheid, (spier)zwakte, sufheid
  • Gewichtsverandering (zonder dat uw eetpatroon is veranderd), gewichtsverlies ondanks méér eetlust
  • Extreme dorst
  • Veranderde stemming, gedeprimeerd, sneller geïrriteerd, opvliegend zijn

Neem bij deze klachten meteen contact op met uw zorgverleners in het ziekenhuis en wacht nooit tot een volgend ziekenhuisbezoek om ze te melden. Tijdig reageren helpt om de immuunreactie correct te kunnen behandelen en te voorkomen dat een immuunreactie tot ernstige complicaties leidt.

Probeer uzelf niet eerst zelf te behelpen met medicatie of andere initiatieven. Soms moet de behandelende arts geneesmiddelen voorschrijven die het immuunsysteem onderdrukken om die klachten en reactie te behandelen. Soms is een aanpassing of onderbreking van de therapie aangewezen. Bij een (zeldzame) ernstige auto-immuunreactie kan het noodzakelijk zijn de behandeling definitief te stoppen.

Gebruik een dagboek

U kunt uw nevenwerkingen thuis noteren in een dagboek. Door uw klachten goed op te volgen, hebt u:

  • Sneller in de gaten wanneer een klacht lang aanhoudt of ernstig wordt en wanneer het zinvol of zelfs noodzakelijk is uw zorgverleners te raadplegen.
  • Een handig overzicht zodat u er in het ziekenhuis makkelijk met uw arts en verpleegkundigen kunt over praten.

Weet dat zorgverleners uw invullingen niet (kunnen) opvolgen tussen de afspraken door.

Hebt u ernstige nevenwerkingen of dringende vragen/problemen? Neem dan direct contact op met uw zorgverleners, ook als u de app gebruikt.

Op papier of elektronisch

U kunt zelf kiezen of u uw symptoomdagboek op papier of elektronisch invult.

  • Elektronisch via de mynexuzhealth-app op uw smartphone (Android en iOS), of online via www.mynexuhealth.be.
  • Op papier: neem hieronder alvast een kijkje.
    Geïnteresseerd? Vraag dan een papieren dagboek aan uw verpleegkundige.
Laatste aanpassing: 9 februari 2023