Verzorging van uw baby

Hoe verzorgt u uw baby het best? Welke producten gebruikt u daarbij? Welke kleding moet u voorzien voor uw pasgeboren baby?
Mama en baby: huidcontact na de bevalling

Huidcontact met uw baby helpt uw baby zich aan te passen en heeft tal van voordelen.

Eerste dagen

De baby heeft tijdens de bevalling heel wat moeten doorstaan. De overgang van de baarmoeder naar de buitenwereld is een grote aanpassing voor uw baby. Om die overgang wat zachter te laten landen, raden wij aan om zoveel mogelijk huid-op-huidcontact toe te passen. 

De eerste uren wordt de verzorging dan ook beperkt tot het geven van voedingen, verluieren en het meten van de lichaamstemperatuur. 

Om het contact tussen moeder en baby bevorderen, beschikt elke kamer op de kraamafdeling over een co-sleeper. Een co-sleeper is een babybedje dat bevestigd is aan het bed van de moeder, waardoor het kindje binnen handbereik ligt. Dit bevordert het contact tussen moeder en baby.

Rooming-in

De baby verblijft in principe altijd bij de moeder op de kamer. Enkel omwille van medische reden kunnen moeder en kind gescheiden worden. Het is uw verantwoordelijkheid dat uw baby nooit alleen op de kamer ligt. Geef uw baby ook nooit mee met een persoon die zich niet kan identificeren. Tijdens het verblijf mag de baby de afdeling niet verlaten.

Als uw baby onderzoeken nodig heeft, gebeuren deze op de kamer als Indien dit niet mogelijk is (echo…) moet een ouder de baby mee naar het onderzoek begeleiden.

Leren om uw baby te verzorgen

Als ouders zijn jullie de eerste zorgverleners van jullie baby. De vroedvrouw zal jullie vragen om de babyverzorging zo snel mogelijk en frequent zelf te oefenen, zodat de verzorging thuis vlot zal verlopen.

De planning is flexibel en houdt rekening met uw situatie. Als u een keizersnede hebt gehad, kan het iets langer duren voordat u uw baby zelfstandig kunt verzorgen dan bij een vaginale bevalling. Bij vragen of onzekerheden kunt u altijd terecht bij onze vroedvrouw voor ondersteuning en advies.

De vroedvrouw toont hoe u:

  • uw baby een andere luier aandoet.
  • de temperatuur opneemt van uw baby.
  • de navel van uw baby verzorgt.
  • uw baby wast (1x tijdens het verblijf).
  • uw baby vitaminen geeft.

De vroedvrouw biedt ook hulp en advies bij de babyvoeding.

Babyboekje

Bij opname op de kraamafdeling ontvangt u van de vroedvrouw een babyboekje. Hierin noteert u dagelijks zorgvuldig alle gegevens, waaronder:

  • Lichaamsgewicht
  • Temperatuur
  • Uren van de voeding, stoelgang, urine

Het boekje bevat veel nuttige informatie en tips, probeer dit tijden uw verblijf te lezen. Hier vindt u informatie die nuttig kan zijn voor uw thuiskomst. Heeft u vragen, dan staat de vroedvrouw voor u klaar.

Babyhoek

Elke kamer is voorzien van een babyhoek, speciaal uitgerust voor de dagelijkse verzorging van de baby. Gebruik deze zone enkel voor verzorging van de baby. Wanneer u uw kindje verzorgt kan u gebruik maken van de warmtelamp.

Plaats het bedje bij het raam, maar uit de zon, als preventie voor geelzucht van de pasgeborene.

Verzorgingsproducten

Wegwerpluiers, luierdoekjes, vitamine D en een thermometer voor uw baby zijn voorzien op de kraamafdeling en worden verrekend op uw factuur. Verzorgingsproducten kan u van de afdeling gebruiken of de producten van uw eigen voorkeur meebrengen (wasgel, badolie en een kammetje). Als u het badje graag wil uitstellen tot thuis samen met de vroedvrouw of kraamzorg, kan dit zeker ook.

Kleding

U gebruikt uw eigen babykleertjes in ons ziekenhuis. Voorzie 2 setjes kleertjes en rompertjes (maat 50-56) per dag zowel met korte als lange mouwtjes. 

Een pasgeboren baby heeft een aanpassingsperiode nodig voor hij zijn eigen lichaamstemperatuur kan behouden. Daarom wordt de temperatuur regelmatig genomen. Normaal varieert die tussen 36,5 °C en 37,5 °C. Warmteverlies bij baby’s gebeurt voornamelijk via de hoofdhuid. Vergeet dus zeker geen mutsje mee te brengen. Ook sokjes zijn nuttig.

Naar huis

  • Voorzie aangepaste kledij en een geschikt en veilig transportmiddel om uw baby mee naar huis te nemen.
  • Verwittig uw vroedvrouw die de thuiszorg opneemt, zo snel mogelijk na de geboorte van uw kindje. Op die manier wordt een vlotte planning van de medische opvolging mogelijk. 
  • Contacteer uw huisarts of pediater om het 7de dags onderzoek van uw baby in te plannen.

Meer informatie

PDF
Eerste dagen voor mama en baby
PDF - 3.12 Mb (Andere talen:  EN / FR)
Laatste aanpassing: 1 juli 2024