Verzorging van uw baby

Hoe verzorgt u uw baby het best? Welke producten gebruikt u daarbij? Welke kleding moet u voorzien voor uw pasgeboren baby?

Eerste uren

De baby heeft tijdens de bevalling heel wat moeten doorstaan. De eerste uren wordt de verzorging dan ook beperkt tot het geven van borstvoeding of kunstvoeding, verluieren en het meten van de lichaamstemperatuur.

De baby verblijft in principe altijd bij de moeder op de kamer. 

Leren om uw baby te verzorgen

De vroedvrouw zal u vragen om de babyverzorging zo snel mogelijk en frequent te oefenen, zodat de verzorging thuis vlotter zal verlopen.

Deze planning hangt natuurlijk af van uw toestand. Als u een keizersnede hebt gehad, zal het iets langer duren voor u uw baby zelfstandig kunt verzorgen dan bij een gewone bevalling. Bij onzekerheden of vragen kunt u altijd bij de vroedvrouw terecht.

De vroedvrouw toont hoe u:

  • uw baby een andere luier aandoet;
  • de temperatuur opneemt van uw baby;
  • de navel van uw baby verzorgt
  • uw baby wast;
  • uw baby vitaminen geeft.

De vroedvrouw biedt ook hulp en advies bij de babyvoeding.

Babyboekje

Bij opname op de kraamafdeling ontvang u van de vroedvrouw een babyboekje. Hierin noteert u dagelijks zorgvuldig alle gegevens, waaronder:

  • Lichaamsgewicht
  • Temperatuur
  • Uren van de voeding, stoelgang, urine

Babyhoek

Elke kamer is voorzien van een babyhoek, speciaal uitgerust voor de dagelijkse verzorging van de baby. Plaats het bedje bij het venster, maar uit de zon, als preventie voor geelzucht van de pasgeborene.

Moeder en baby moeten, wettelijk gezien, bij elkaar op de kamer verblijven. Enkel bij een specifieke of medische indicatie mag van deze regel afgeweken worden. De verzorging van de baby gebeurt dan ook in de kamer van de moeder. Bij een onderzoek of bloedafname buiten de kamer kunt u of uw partner de baby altijd vergezellen. 

Het is uw verantwoordelijkheid dat uw baby nooit alleen op de kamer ligt. Geef uw baby ook nooit mee met een persoon die zich niet kan identificeren. Als u zich wast of verzorgt in de badkamer en er is niemand anders in de kamer, dan raden wij u aan om de deur van de badkamer open te laten.

Verzorgingsproducten

Verzorgingsproducten, wegwerpluiers en een thermometer voor uw baby zijn voorzien op de kraamafdeling en worden verrekend op uw factuur.

Kleding

U gebruikt uw eigen babykleertjes in ons ziekenhuis. Voorzie voldoende kleding om tijdig te verschonen.

Een pasgeboren baby heeft een aanpassingsperiode nodig voor hij zijn eigen lichaamstemperatuur kan behouden. Daarom wordt de temperatuur regelmatig genomen. Normaal varieert die tussen 36,5°C en 37,5°C. Warmteverlies bij baby’s gebeurt voornamelijk via de hoofdhuid. Vergeet dus zeker geen mutsje mee te brengen. Ook sokjes zijn nuttig.

Naar huis

Voorzie aangepaste kledij en een geschikt en veilig transportmiddel om uw baby mee naar huis te nemen.

Laatste aanpassing: 24 januari 2020