Dienst Vaatheelkunde optimaliseert L-PRF-techniek voor chronische wonden

4 mei 2022
De dienst Vaatheelkunde startte in 2020 met de L-PRF-techniek (Leukocyte - Platelet Rich Fibrin) ter behandeling van chronische wonden van vasculaire origine. Deze techniek werd nu ook uitgebreid naar wonden van diabetische oorsprong en doorligwonden.

Chronische wonden zijn een belangrijk en soms hardnekkig probleem in de vaatheelkundige praktijk. Ze hebben vaak een grote impact op de levenskwaliteit van de patiënt en gaan gepaard met een hoge financiële kost.

De L-PRF-techniek werd ontwikkeld door de Franse wetenschapper Joseph Choukroun in 2001 en wordt ondertussen reeds wereldwijd toegepast in de tandheelkunde en parodontologie, onder andere door prof. dr. Marc Quirynen (dienst Tandheelkunde UZ Leuven).

De techniek is eenvoudig en maakt gebruik van bloed van de patiënt dat gecentrifugeerd wordt tot een "superklonter". Deze superklonter bestaat uit een natuurlijk fibrinenetwerk dat hoge concentraties aan witte bloedcellen, bloedplaatjes, groeifactoren en cytokines bevat, en die zorgen voor een snellere en verbeterde wondheling. De superklonters worden omgevormd tot membranen die vervolgens op de wonde geplaatst worden en een week ter plaatse blijven onder een beschermend verband. De patiënt zal nadien wekelijks gezien worden op onze dienst voor een herhaalbehandeling totdat we een gunstige genezingstendens zien.

De techniek van L-PRF wordt hieronder weergegeven in verschillende afbeeldingen. 

Omdat we hierbij enkel werken met lichaamseigen materiaal, is deze eenvoudige methode zeer veilig.

De L-PRF-techniek werd ondertussen geëvalueerd en maakt nu deel uit van onze standaard vaatheelkundige praktijk. We behandelen nu patiënten met chronische wonden van voornamelijk arteriële, veneuze, lymfatische en/of diabetische origine die niet beantwoorden aan maximale klassieke therapie gedurende 3 maanden, in de hoop zo de wondgenezing te bevorderen en hun levenskwaliteit te verhogen.

Na de positieve evaluatie werd de L-PRF-methode nog verder geoptimaliseerd. De dienst Vaatheelkunde ontwikkelde duidelijke informatie, specifiek gericht naar de patiënt, om de techniek nog beter te kunnen begrijpen. Een informatieve pagina op de website van UZ Leuven werd aangemaakt, alsook een filmpje om de patiënt en zijn/haar familieleden goed te kunnen inlichten over wat L-PRF precies inhoudt. 

Het informatieve filmpje voor patiënten die een L-PRF-behandeling ondergaan.

Gerelateerd

Laatste aanpassing: 23 oktober 2023