L-PRF-behandeling voor chronische wonden

De L-PRF-techniek wordt gebruikt voor een betere en snellere genezing van chronische wonden.

Wat is L-PRF?

De dienst vaatheelkunde behandelt regelmatig patiënten met de L-PRF-techniek. Bij L-PRF wordt er gebruik gemaakt van een bloedstolsel dat rijk is aan witte bloedcellen en bloedplaatjes. De geactiveerde bloedplaatjes werken als een natuurlijk fibrinenetwerk dat hoge concentraties groeifactoren en cytokinen bevat. Die zullen voor een betere en snellere genezing van de wonden zorgen. L-PRF kan dus algemeen beschouwd worden als een bloedweefseltransplantaat en het kan gebruikt worden voor de behandeling van chronische wonden van arteriële, veneuze, lymfatische, diabetische en traumatische oorsprong of bij doorligwonden.

Veel patiënten met een vasculair of diabetes voet probleem hebben last van chronische wonden en dat heeft een grote invloed op de levenskwaliteit van de patiënt. Ondanks standaard wondverzorging kunnen chronische wonden maanden of zelfs jaren aanwezig blijven. Bij deze wonden kan een plaatselijke L-PRF-behandeling de genezing en sluiting van de wonde bevorderen. Daarbij is de L-PRF-techniek zeer eenvoudig en veilig.

Verloop van de behandeling

De L-PRF-behandeling start met het afnemen van bloed bij de patiënt. Het bloed wordt gecentrifugeerd waardoor er drie lagen worden gevormd: een basis van rode bloedcellen onderaan, acellulair plasma bovenaan, en een L-PRF-klonter of “superklonter” ertussen. Deze klonter wordt gevormd doordat er een natuurlijk stollingsproces optreedt, waardoor de witte bloedcellen en bloedplaatjes samen komen in een plooibare en sterke L-PRF-klonter.

Deze L-PRF-klonters kunnen worden omgevormd tot membranen die ongeveer 1 mm dik zijn. Tijdens deze omvorming zal er vocht of exsudaat overblijven. dit wordt ook gebruikt om de genezing te bevorderen. Het overgebleven vocht kan gebruikt worden om het wondoppervlak te spoelen of het kan geïnjecteerd worden langs de wondranden. Dit kan als pijnlijk ervaren worden. Vervolgens worden de membranen op de wonde geplaatst. Ze zullen daar gedurende een week onder een beschermend verband blijven zitten. Het beschermend verband zal dus pas van de wonde gehaald worden bij de volgende behandeling. De patiënt zal wekelijks worden gezien voor een herhalingsbehandeling totdat er een gunstig herstelproces zichtbaar is.

  1. Er wordt bloed genomen bij de patiënt.
  2. Het bloed wordt gecentrifugeerd waardoor de L-PRF-klonter zal vormen.
  3. De L-PRF-klonter wordt gescheiden van de rode bloedcellen.
  4. De L-PRF-klonter wordt omgevormd tot een membraan. Hierbij zal er vocht overblijven.
  5. Het overgebleven vocht wordt geïnjecteerd in de wondbodem.
  6. De L-PRF-membranen worden op de wonde geplaatst en er wordt een beschermd verband op aangebracht. Het beschermd verband wordt er pas na een week af gehaald.

Hoe werkt L-PRF?

Het L-PRF-membraan bevat het merendeel van de bloedplaatjes en de helft van de witte bloedcellen die aanwezig zijn in de initiële bloedafname. De geactiveerde bloedplaatjes werken als een natuurlijk fibrinenetwerk dat hoge concentraties groeifactoren en cytokinen bevat. Die zorgen voor een snelle genezing, vooral tijdens de eerste zeven dagen na de plaatsing. Bovendien bevordert L-PRF niet alleen de goede wondsluiting, maar het helpt ook om een betere kwaliteit van het herstelweefsel te bereiken. Hierdoor komen chronische wonden minder snel terug.

Informatief filmpje voor L-PRF-patiënten 

Laatste aanpassing: 4 mei 2022