In beeld: 30 jaar meesterschap

10 september 2021
Wat heeft een longtransplantatie gemeen met een schilderij van Rembrandt? Er kan veel volk op aanwezig zijn en het vereist absoluut meesterschap en teamwerk. In 2021 is het precies 30 jaar geleden dat in UZ Leuven de eerste longtransplantatie plaatsvond.

Sindsdien gebeurden er meer dan 1.200 longtransplantaties en doet het Leuvense transplantatie­centrum bijna twee derde van alle longtransplantaties in België, met overlevingscijfers die ver boven het gemiddelde liggen.

Een longtransplantatie is een marathon: de ingreep duurt gemiddeld 7 uur, in moeilijke gevallen zelfs tot 24 uur. Het team, dat meestal afgewisseld wordt tijdens de lange ingreep, bestaat uit chirurgen, anesthesisten, verpleegkundigen en een perfusionist. In UZ Leuven komen ook studenten genees- en verpleegkunde regelmatig meekijken naar dit fraaie staaltje van anatomisch meesterschap.

Bekijk een filmpje met het volledige traject van een longtransplantatie.

Gerelateerd

Meer nieuws over "Pneumologie"

Eerste longtransplantatie in Benelux bij kritieke COVID-19-patiënt

4 maart 2021
Een COVID-19-patiënt op intensieve zorg met onherstelbaar beschadigde longen kreeg op 1 januari 2021 nieuwe longen in het transplantatiecentrum van UZ Leuven. Het is de eerste keer in de Benelux dat een persoon die verzorgd wordt op een intensieve COVID-19-afdeling een longtransplantatie krijgt.
Lees meer
Meer nieuws over "Pneumologie"

Onderzoekers ontdekken belangrijke verandering in longbloedvaten bij COVID-19

3 juni 2020
Een nieuwe studie heeft aangetoond dat COVID-19 belangrijke veranderingen veroorzaakt in de bloedvaten van de longen. De afwijkingen in de longen tonen dat het virus veel meer schade aanricht dan een gewoon griepvirus (influenza).
Lees meer
Meer nieuws over "Pneumologie"

Belgische longartsen raden milieuvriendelijke inhalatoren met betere behandelresultaten aan voor longpatiënten

2 juli 2019
De diensthoofden van de Belgische universitaire ziekenhuizen bevelen longpatiënten het gebruik van droogpoederinhalatoren aan. Die kunnen tot betere behandelresultaten leiden voor astma en COPD. Bovendien zijn ze veel minder schadelijk voor het milieu vergeleken met de klassieke aerosolen met drijfgas.
Lees meer
Laatste aanpassing: 20 december 2021