UZ-magazine september 2021

UZ-magazine is een blad voor patiënten, familie en bezoekers van UZ Leuven. Het combineert medische artikels met praktische weetjes, beschouwende columns, menselijke verhalen en een blik achter de schermen van een van de grootste ziekenhuizen van het land.
10 september 2021
Wat heeft een longtransplantatie gemeen met een schilderij van Rembrandt? Er kan veel volk op aanwezig zijn en het vereist absoluut meesterschap en teamwerk. In 2021 is het 30 jaar geleden dat in UZ Leuven de eerste longtransplantatie plaatsvond.
10 september 2021
Ook al is dementie een ziekte van oudere mensen, soms treft ze mensen op jongere leeftijd. Wat betekent zo’n diagnose als je nog actief in het leven staat? Een dementievriendelijke samenleving is belangrijk, vertelt onze ouderenpsychiater.
10 september 2021
Meer dan duizend gesprekken deed hij voor deze rubriek, maar nu neemt Jan Van Rompaey (hij wordt 81 in september) afscheid van Dorp in de stad, dat daarmee aan haar laatste editie toe is. Onze trouwe ziekenhuisreporter zwaait af met een hoogstpersoonlijke terugblik. 
10 september 2021
Van 24 tot 26 september wordt de Leuvense binnenstad omgetoverd tot een parcours voor het WK wielrennen 2021. Het wordt een feest voor alle wielerfanaten, maar ook een belangrijk moment voor de cardiologen van UZ Leuven, die samen met de wielerbond een congres organiseren over de fysiologie van het atletenhart.
10 september 2021
Er is er eentje jarig: afgelopen zomer was het precies een jaar geleden dat de eerste post van UZ Leuven op Instagram verscheen. Ondertussen volgen al meer dan 4.500 geïnteresseerden de grote en kleine verhalen uit het ziekenhuis.
10 september 2021
Vreemde vogels, mythische wezens of intrigerende vrouwenfiguren: de schilderijen van Christine Morren ontroeren keer op keer. Vanaf 4 oktober brengt de kunstenares uit Kampenhout haar schilderijen naar campus Gasthuisberg.
10 september 2021
Lange tijd was diabetes type 1 een doodvonnis. Dat veranderde met de ontdekking van insuline, een levensbelangrijk hormoon dat 100 jaar geleden voor het eerst als geneesmiddel werd toegediend. Professor Chantal Mathieu gidst ons door de insulinegeschiedenis.
10 september 2021
Samen grenzen verleggen: dat is het motto van UZ Leuven. Wie hier werkt, wil altijd een stukje verder gaan. Zegt het jou wat om een grensverlegger te zijn in ons ziekenhuis?
10 september 2021
Endoscopie, gastroscopie, coloscopie: ken jij het verschil? Onze specialist geeft een mini-handleiding over deze fascinerende manier om binnenin je lichaam te kijken.
10 september 2021
10 september 2021
Het historisch anatomisch amfitheater en het pathologisch instituut in Leuven worden gerestaureerd. Er komt een belevingscentrum over wetenschappelijk onderzoek, zorg en samenleving. Ook de collectie van het Histaruz-museum, dat de geschiedenis van de Leuvense ziekenhuizen vertelt, zal er een onderkomen krijgen.
10 september 2021
Wie vandaag een hartstilstand krijgt in België, heeft een overlevingskans van minder dan 10 procent. In landen als Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk ligt dat een pak hoger, tot zelfs 40 procent. Urgentieartsen van UZ Leuven onderzoeken nu in opdracht van de overheid of het systeem van burgerhulpverlening
10 september 2021
Elk ziekenhuis moet zich verplicht laten inspecteren door een erkende kwaliteitsorganisatie. In 2019 behaalde UZ Leuven voor de vierde keer het internationale kwaliteitslabel JCI, dat geldig blijft tot 2023. Maar voortaan zal UZ Leuven werken met een nieuw Vlaams kwaliteitsmodel voor zorg­organisaties: FlaQuM.
10 september 2021
Geen enkel kind vindt het leuk om in het ziekenhuis te moeten verblijven en al zeker niet tijdens de zomermaanden. Om de moraal op te krikken, was er in juli en augustus de zomer van mUZe, waarin er de hele zomer lang activiteiten gepland werden in het kinderziekenhuis.
10 september 2021
Een geboorte heeft een grote impact op moeder én kind. UZ Leuven doet er alles aan om hen in die eerste uren en dagen zoveel mogelijk samen te houden, ook in moeilijke omstandigheden. Want een goede start begint met samenzijn.
10 september 2021
Wist je dat het niet meer nodig is om langs de inschrijvingsbalie of -kiosk te gaan? Wie de mynexuzhealth-app op zijn smartphone heeft, klikt bij aankomst in het ziekenhuis op ‘inschrijven’. De app weet dat je een afspraak hebt en zal je automatisch vertellen hoe je moet inschrijven.
10 september 2021

Printversie

Laatste aanpassing: 23 november 2021