Onderzoekers ontdekken belangrijke verandering in longbloedvaten bij COVID-19

3 juni 2020
Een nieuwe studie heeft aangetoond dat COVID-19 belangrijke veranderingen veroorzaakt in de bloedvaten van de longen. De afwijkingen in de longen tonen dat het virus veel meer schade aanricht dan een gewoon griepvirus (influenza).

De onderzoekers bestudeerden de aantasting van het netwerk van bloedvaten in de longen van COVID-19-patiënten. Ze vergeleken die bevindingen met de veranderingen die een gewoon griepvirus (influenza) veroorzaakt.

Kleinste bloedvaatjes beschadigd

Bij COVID-19 waren er in de longen heel duidelijke en unieke bloedvatafwijkingen. De kleinste bloedvaten van de longen (de capillairen) waren ernstig beschadigd en bevatten veel bloedklonters. Het virus had ook de wanden van die bloedvaatjes aangetast. Bij een gewoon griepvirus waren er veel minder bloedvatafwijkingen in de longen.

Nieuwe bloedvaten

Verder ontdekten de onderzoekers dat zich door COVID-19 talloze nieuwe bloedvaten vormden (angiogenese). Dat werd duidelijk met behulp van geavanceerde beeldvormingstechnieken en moleculair onderzoek. Daarnaast bleek dat COVID-19 een specifiek soort ontstekingsproces veroorzaakt in de longen, verschillend van de ontsteking door influenza.

Dr. Stijn Verleden (postdoctoraal onderzoeker van de onderzoeksgroep BREATHE): "Met dit onderzoek bewijzen we dat de aantasting van bloedvaten in de long een grote rol speelt in het falen van de ademhaling en het unieke ziektebeeld (ARDS of acute respiratory distress syndrome) bij COVID-19. Dat biedt belangrijke nieuwe inzichten voor de ontwikkeling van vernieuwende therapieën, die specifiek gericht zijn op het voorkomen of genezen van deze bloedvatafwijkingen."

Internationale samenwerking

Het onderzoek is het resultaat van een wereldwijde internationale samenwerking van onderzoeksgroepen in Duitsland (Hannover, Mainz), België (Leuven), Zwitserland (Basel) en de Verenigde Staten (Cambridge, Harvard). De dienst longziekten en de dienst thoraxheelkunde van UZ Leuven en de onderzoeksgroep BREATHE (Labo voor Respiratoire Aandoeningen en Thoraxheelkunde) van de KU Leuven waren zeer nauw betrokken bij dit onderzoek. De resultaten van dit onderzoek werden recent gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift ‘The New England Journal Of Medicine’.

Lees meer

Lees hier het volledige artikel in de New England Journal of Medicine.

Lees hier het artikel.

Gerelateerd

Meer nieuws over "COVID-19"

Coronavirus (COVID-19): richtlijnen en maatregelen

1 juni 2021
Er gelden strikte richtlijnen voor iedereen die naar het ziekenhuis komt voor een raadpleging of (dag)opname. Bezoek is beperkt toegelaten (er zijn uitzonderingen voor onder andere pediatrische afdelingen, materniteit en voor pati├źnten aan het levenseinde).
Lees meer
Meer nieuws over "COVID-19"

Pandemielessen van vroeger en nu

1 oktober 2020
Wat leren pandemie├źn uit het verleden ons voor de COVID-19crisis vandaag? En welke inzichten geeft de huidige coronacrisis ons voor de toekomst? Viroloog Marc Van Ranst vertelt.
Lees meer
Meer nieuws over "Pneumologie"

Duizendste longtransplantatie in UZ Leuven

31 augustus 2017
UZ Leuven is het grootste longtransplantatiecentrum van de Benelux. De overlevingscijfers liggen bijna 30 procent hoger dan het wereldwijde gemiddelde.
Lees meer
Laatste aanpassing: 24 februari 2021