Nevenwerkingen van protontherapie

Algemene nevenwerkingen

De reacties van het lichaam hangen samen met het gebied dat bestraald wordt. Toch zijn er een aantal algemene reacties die meestal in de loop van de behandeling kunnen optreden. Vermoeidheid, meer behoefte aan slaap of verminderde eetlust zijn enkele voorbeelden.

Uw arts zal u hierover vooraf inlichten en met u overleggen op welke wijze deze reacties kunnen worden opgevangen.

Als u klachten heeft, is het best om er met uw arts of met de verpleegkundigen over te praten. Informatiebrochures over bepaalde problemen zijn beschikbaar.

De uitwerking van de straling kan zich nog geruime tijd verderzetten en het totale effect wordt vaak pas na meerdere weken bereikt. Als u weinig of geen last heeft van de bestraling, mag dit u niet verontrusten. Het effect van de bestraling hangt niet af van het feit dat u weinig of veel nevenwerkingen heeft. Spreek hierover met uw arts zodat die u de juiste informatie kan geven.

Specifieke nevenwerkingen

Afhankelijk van het lichaamsdeel waarop u bestraald wordt, kunnen specifieke bijwerkingen optreden.

Bespreek uw klachten met de behandelende arts of verpleegkundige. Zij kunnen u advies geven over hoe u het best met de klachten kunt omgaan of wat u er aan kunt doen.

Huidreactie

Het is heel normaal dat uw huid reageert op de bestraling. De mate waarin uw huid reageert, hangt af van een aantal factoren zoals de toegediende dosis en de plaats van bestraling.

Uw huid kan alleen reageren op de plaats waar u bestraald wordt. Op de bestralingsplaats kan uw huid rood, erg droog en lichtjes opgezwollen zijn. Achteraf schilfert ze af. De huid op de bestraalde plaats jeukt en is gevoelig. In een aantal gevallen kan de huid donkerrood worden. Dan is ze ook glimmend en pijnlijk. Er kunnen zich blaasjes vormen, die opengaan en waaruit vocht kan komen. Ze komen het meest frequent voor in de huidplooien, bijvoorbeeld achter de oren, ter hoogte van de liezen of de bilnaad.

De huidreacties kunnen zich zowel voordoen tijdens de behandelingsreeks als na afloop ervan. De verpleegkundigen en uw behandelend arts volgen deze mee op tijdens de behandeling. Zij kunnen u ook advies geven over hoe u best uw huid kan beschermen en verzorgen (vb. gebruik van hydraterende zalf, beschermende kledij…).

Laatste aanpassing: 26 juni 2020